Followers

Thursday, November 10, 2011

the tourist

the tourist adalah lakonan johny depp dan angelina jolie. jika suka dengan citer italian job, the next three days. maka pasti suka juga dengan citer ni. cuma plot dia sederhana slow. tiada letup-letup. tiada kereta terbang terbalik-terbalik. skrip dia cantek bagi aku.

ia mengisahkan seorang tourist,guru maths, frank tepulo dari amerika yang baru putus cinta melancong ke kota cinta, venice dengan menaiki keretapi. elise, polis cantek telah ditugaskan untuk menjejaki alexander pearce, seorang genius yang telah menghilangkan duit kerajaan dan gangster sebanyak 2 bilion. elise, dalam misi menangkap alexander telah jatuh cinta dengan penjenayah tersebut. cuma mereka tidak boleh berjumpa dengan bebas kerana diburu gengster dan polis.

elise mendapat nota dari alexander untuk menaiki keretapi menuju ke venice. alexander meminta elise untuk mencari seorang lelaki yang boleh 'digunakan' untuk mengabui mata pihak polis supaya polis akan menyangka yang elise akan bersama-sama alexander dalam keretapi tersebut. dan elise memilih frank tepulo. elise juga mengajak tepulo untuk bermalam di bilik hotel yang sama dengannya untuk merealkan situasi. comolot di beranda hotel untuk merealkan lagi 'lakonan'..

dengan tag filem ; when he meet a woman...

dengan menjadikan frank tepulo sebagai 'alexander'. ia menyebabkan frank tepulo dalam bahaya. diburu polis dan gangster. kejar-mengejar. tembak menembak. membahayakan nyawa.

walaupun sekejap jumpa, dalam hati, elise punya suka dengan frank. he's 'something'. dan dia kesian dengan frank dan kesal kerana alexander merancang sebegini jauh - seseorang pasti terbunuh. dia menyelamatkan frank dan menghantar frank ke jeti tepi airport. dia minta frank balik america.

'baliklah america, i love him.still.'
'i wish i see u another life, frank'

frank hanya mampu melihat.

the end of the story, frank tidak ke amerika dan kembali menyelamatkan elise dari gangster. pada elise tindakan frank bukan macho, lebih kepada 'bodoh dan bunuh diri'.alexander pearce,kekasih hati, tidak muncul2. elise kagum dengan tindakan frank dan kali ni elise luahkan 'i luv u, frank'.


cerita ni bermula dengan simpulan yang kemas. di akhir cerita barulah terlerai satu-satu..TAMAT.

frank : alexander tu macam mana orangnya?
elise : he's different from anybody i know..
frank : mmm...different is good..

[kita suka dengan orang mungkin kerana orang itu 'berbeza' kan...]

ps-frank tepulo sebenarnya adalah alexander pearce. dia telah membuat muka surgeri dan memilih muka johny depp.bingo!

elise : dalam banyak-banyak muka, muka ni yang kau pilih?[hahaha]
frank: u dont like?
elise : will do

7 comments:

Tukang cuci cute said...

Yup different is good.. sometimes different what make relationship more challenging.. ;)

Akak tadi sempat tgk suku cite nie kat channel movie kat umah tadi.. so tonite akak akan smbg tgk.. so far tgk tadi cam ok ;)

アヌムちゃん said...

dh lama kn cite ni..best gk cite ni.huhuu

kueh bakar said...

sis.
selamat menonton.

org jepon
ha ah.
citer tahun lepas.

wos said...

kellass ko punya ulasan dik.
boleh mintak kerja kat beautifulnara dah nih.

err.. tau tak beautifulnara tu menda?

kueh bakar said...

kakwos
apa tu?
bunyi mcm salun kecantikan jer.
haha

vidadarisakura said...
This comment has been removed by the author.
vidadarisakura said...

lepas aku tengok cerita tu aku pun bajet jadi angelina jolie. sekian terima kasih.