Followers

Friday, December 3, 2010

18sx : metafora sebuah anu



1.bebird/ punai / burung
masa kita (lelaki) baby dan masih kecik...anu kite akan dipanggil bebird...keh keh keh..masa tu tiada keseganan.tiada kemaluan.boleh tunjuk tanpa was-was.tanpa ragu. tapi tidak bangga.cuma tidak rasa apa-apa..cuma bila strangers datang rumah..

"eii tak malu..nampak bebird tu..."



2.konek
lepas tu..masa sekolah rendah kite panggil konek..sebab tu aiskerim diberi nama cornetto..heh!no wonder pompuan suka cornetto..la la la.

"dah cuti sekolah ni...madi ko bila nak sunat?" sepul
"konek aku tak lepas kulup la..aku takut" madi

"madi kulup..madi kulup... madi kulup.." ramai-ramai. setelah sepul pecah rahsia.

3.kote
masa sekolah menengah...satu ketika dia asrama smsd..time nak mandi...
dah siap pakai kain basahan pinjam..lalu kat partition shower tanpa pintu..nampak senior mandi...terpampam jap..

"oiii! ko tengok kote aku ke?" senior kote kecik.sedang mandi bogel pakai shower.

"dokk bang..dok nampok lagi..mintok maaf bang" aku berlalu.tak jadi mandi pakai shower...kena mandi luar.pakai air kolah..




4.'adik'

satu masa..bila ko dah tanggung dosa sendiri..

"melah..adik abang ni dia besarlah..dia tak tahan..." poji.
"alaa.. abang ni gatal laa.." melah cubit poji..sambil mengeratkan pelukan.poji senyum..

"cium laa sikit pipi tu..bukan comolot" setanirojim.

bila dah cium pipi..

"cium laa comolot tu...best tau..ala ringan-ringan jer. bukan berat-berat.." setanirojim.

bila dah comolot...

huh..dosa ni sedap buat tau..bukan tak sedap..tapi hidup ada peraturan Tuhan..setiap peraturan ada ujian dan godaan..sama ada bakal terima ganjaran atau hukuman..



5.zakar.
dalam kelas..cikgu biologi tunjuk kat alat bantuan mengajar..

"ni salur trakea"
"ni esofagus"
"ni paru-paru"
"ni jantung"
"ni usus"

"tutttt!!!" aku jawab.he he he.

"ni zakar". tersipu cikgu bio yang belum kawin itu..

siapa yang cipta perkataan zakar? aku rasa orang ni bodoh..classmate aku ada nama zakaria..nama seorang nabi..kami panggil pakya..

kalo dia berdiri jawap soklan cikgu..
"oi sape punye ni?tengah stimm.."

bila dia duduk..
"sape punye ni..tadi stimm sekarang tak stimm"

bila dia pakai baju pink.
"oiii...sape pakai spender color merah jambu ni woiii"

pak ya terer maths..cikgu maths tepuk belakang pakya.
"nasib baik cikgu tepuk kalo cikgu gosok keluar air"
cikgu terpinga-pinga..

kami bodoh dan serius..bodoh sape cipta perkataan zakar..

6.p*lir
bila dah kawin..

"p*lir abang dah ready ni" suami sms isteri dari bilik air sambil gosok gigi.
"cepat bang..nak p*lir" sms balas isteri..si suami tertelan obat gigi..



7.batu

suami, isteri dan anak-anak balik kampung..jenguk ayah atau si atuk di wad hospital...anu si atuk besar..time atuk nak kencing secara tiba-tiba..tak sempat nak suruh anak-anak keluar dari langsir katil...atuk tak boleh pi toilet...

"mummy...nape batu atok besar?"
"ishh...atok sakit..sayang atok tak?"
"sayang mummy..."
"doa kat Allah ye..biar atuk sembuh"
"baik mummy..ya Allah sembuhkan atok..batu atok...amin"

batu? lama-lama batu jadik pasir.jadik tanah..kita asalnya dari tanah...akhirnya akan kembali ke tanah...

hidup adalah sementara..selamat berjuang readers!

nota kaki: mu flow aku sabihah.diam2 suda..heh.

12 comments:

Mr PenyuBiru said...

haha... tapi skang ni macam² perupamaan dah.

The Nurul said...

segan segan je aku baca. hakhakhak

hamzah ian said...

gua baca.. sebut je conec.. har har har

kueh bakar said...

penyu

ni n3 khas tuk ko..

piNky LuCiA said...

malu.. malu.. haha.

manje said...

hahaha ;)

Poyaty said...

baca sambil tersiput-siput. cess, pink sudah pipi ini

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

hahahah....rase nk gelak kuat2....kang bos sibuk gak nk tompang bace....mencik.....pantang tgk akak ketawa...mesti nk tau...ape bahan yg akak tengok....sibukkk ajer....

Metz bUjang said...

sempoi laa kueh.. kui3~

c.a.w.a.n said...

hehehe.. lawak ngat aih hg kueh

muhd zulhilmi abdul rashid said...

Peliknya.menakutkan.
Suami isteri pun kena buat ka.
Tolong la jawab.

muhd zulhilmi abdul rashid said...

Peliknya.menakutkan.
Suami isteri pun kena buat ka.
Tolong la jawab.