Followers

Thursday, May 7, 2009

boss



aku sejak umur 20 sudah jadik boss. Tidak pernah keje dgn org lama-lama...pernah jadik tukang cuci pinggan/waiter/cashier kat kedai makan semasa 'aku kena jual'...

aku seorang pekerja yg bagus..komited dan rajin..he he he...tapi aku bukan seorang boss yg baik..aku kurang sesuai jadik boss. sebab lembut hati...

bila boss lembut hati...staff akan pijak kepala...banyak masalah kalau lembut hati...jadik boss tak dapat tidak kena hati kering...tegas..

bila kita jadik staff kita hanya pikior keje kita semata...fokus pada keje kita semata...habis keje habislah fokus.habislah pikior...balik rumah...

tapi bila jadik boss...terlalu banyak bende mahu difikirkan...terutama kalo swasta dan berniaga sendiri....ia boleh juga dapat sindrom 'tido tak lena...makan tak kenyang..."

contohnya kalo kerja cuci pinggan...kena basuh pinggan..angkat pinggan kat meja...lap...tengok sabun cukup lagi ke tak...yg susah sikit kalo nak basuh periuk belanga masa nak tutup kedai...dah siap keje / masa pinggan tak ada...terpulanglah nak tolong staff lain di department lain....

kalo jadik boss...kena pikir sewa kedai...kena pikir pinggan banyak dah retak...kena selesaikan hal staff bergaduh...kena pikir kebajikan staff...kena pikir lesen berniaga yg dah nak mati...kena pikir saman PBT..pikir persaingan...bukan pikir untuk hari ini sahaja...tapi pikir untuk esok..bulan depan dan tahun depan!

aku tgk ramai perempuan memang pandai jadik boss..mulut main sembur....hati kering...cakap apa nak cakap....mungkin dari zaman siti khatijah...memang perempuan pandai jadik boss...

tidak semua org boleh jadik boss...dan tidak ramai boss jadik boss yg suksess...

jadik kalo anda tgk boss anda bad mood....senyum kelat...paham2lah ye..bukan dia saje2 mahu marah2...mahu naik angin...tapi pikiran dia banyak pikir....kejelah elok2 ye!

"apa yang paling penting bagi saya dalam hidup ialah untuk memiliki kerjaya yang seronok yang membuat saya gembira dan membuat orang lain tersenyum selain mencapai matlamat yang mencabar "

ben southall-pemenang "pekerjaan terbaik di dunia"

27 comments:

patungcendana said...

hello boss...lena tak tido mlm tadi?...ahahaha

amirahsyuhada said...

dulu, aku pernah ada boss, bz giler sampai sebulan sekali je kat opis, last kena ngn BPR..haha

momentinlife said...

ehehe..meh kursus ngan aku meh.. =p

*eh! sobenier tuk aku mana? ko kene berlaku adil beb!

sharamli said...

bismilah dul0 sebel0m mkn...sure kenyang..

0k?

orangorang said...

kdg2, kita cuba nak paham bos kite tp selalunya bos kite xpernah nak paham kite. suke memerintah sesuke ati & selalu ambil kesempatan. mcm mn nk suke kat bos klu cmtu??

Jard The Great said...

aku pon nak jadi boss gak... huhuhu...

kueh bakar said...

patung...

apa ko buat tu..kul 5 pagi tak tido?
cek paper exam ker?

amirah...
tu bukan bz..
tu mengulattt..
ekekke

moment..
owhhh.adoi...ok2..

sharamli..
betol tu

jatt..
ko tua nanti musti jadik boss jugak kat rtm tuuuuuuuuuuuu

patungcendana said...

ahaha...aku tengah siapkan report...nak hantar hari ni...

tu...la...bos aku tu...hari ni nak suruh hantar...semalam baru cakap kena buat report...bengang gak aku...

habis cuti aku hari ni...huhuhu

boboiz said...

kalau dapat bos yang sokong kita apa kita buat mesti best..tap lama boboiz menyakitka hati je..skrg dah tak jadi bos lagi ramai yang benci kat dia..

ezzati said...

hye big boss..

||alis|| said...

cabaran terbesar bos ialah camne nak maintainkan staff yg ada. pasal keje ngan bos la punca rezeki mereka...

mmg payah nak jaga kebajikan pekerja.. amanahnyer besar amat :)

~Cinta Cukulet~ said...

nak jadi bos jugaklah...bosann haha

stu_comot said...

samela..jd cikgu pun xleh lembut ati sgt..kdg2 terpikir blh ke jd cikgu? or mebe terpakse belajar berubah..tp sy blh jd pelukis mural yg hebat..xnk suh wat mural kt dinding kedai ke?

helena's said...

tatau kenape..tp saya tak suke makan gaji agaknye saya tak suke diarah kut..sebab tu saya bukak bisnes jadi boss..even kecil2 kecilan..

tp skarang makan gaji..ehehe part time bisnes..

tp saya suke keje sendiri..

Masy said...

ko bos?

Bos, jom mkn kat William.

John Iverson said...

saya yakin dgn bro... Teruskan usaha boss!!!! hehe

HEMY said...

ekekeke....betul cakap ko ni...sian boss aku ..ehehehe

Monkey D Luffy said...

hai boss

aku respect sama ko boss

xuen adyla said...

saya xda boss
sebab sy boss kepada kemahuan sendiri

hahahha seronok jadi bos

SHARIFAH ASIAH said...

kb, now kita dah sama-sama jadi boss. u boss kedai, i boss sekolah haha. tanggungjawab besar oooo.

Zaidon said...

Baik boss.. :)

valsa nine said...

kne jual?? cam dlm cte p ramlee pulak..

aa. sy da join group BOSS, jd wakil usana. kre boss gak la. xyah byr sewa kedai. income masuk.. wahh masyukk.. hurm.. cara keje berbeza, takpe.. asalkan halal.. huhu

iye, die dpt $110,000 dan kontrak keje 6bulan. tugas die, tulis blog setaip mgu pasal pulau tu. senang kan? jeles tol.

^-^ chaiyok BOSS!

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aku takleh jadik boss jugak.
sbb duit takde. hahahhaha

kakpiah said...

ish.. pompuan lagi la tak bleh jadik boss..
emosi terlebih...
tak gitu??

Honey Bee said...

Boss kalau ada masalah kat rumah selalu bawak pejabat...gempar pejabat jadinya...

NaD said...

baek bos!
kene senyum sokmo la nieh bile nengok bos2 masam2 manis kelat2...
heheh

Kniedaz said...

jadi bos biar pandai amik ati pekerja..salah satu cara memotivasikan pekerja tuh...