Followers

Friday, May 15, 2009

aku kena jual

1998..aku mula bisness secara serius (menyewa kedai) masa aku umur aku 20 tahun...masa tu main try and error je..no guidance...bukan berasal dari famili yg bisness...jadik byk error dari betol...byk buang masa...tenaga...duit...learned from hard way...

sebelum aku berniaga secara serius...

masa sekolah aku cukup jeles tgk org jual t-shirt..tshirt blok..tshirt viking(rugby)..tshirt kelas...buat bas carta...dan aku dapat jugak rasa jual-menjual di sekolah bila aku join kelab PKR...(projek keusahawanan remaja-aku rasa salah ni!)...

dan jual roti canai bila 'lompat pagar'..

masa matrikulasi...aku jual meggi...(penuh meggi weh loker aku...wakakaka)...jual calkulator saintifik(100 juga org beli calculator aku...sampai ada konflik dgn lecturer yg turut menjual kalkulator...sem sebelum tu dia tak jual pun...aiseh!...jual jam g-shock...jersi bola...jeans bundle....perfume...huh jadik saudagar lumayan aku time tu...bila org dapat loan 1 ribu...aku dapat kolek 5-6 ribu...wakakakass...sebulan sebelum dapat loan aku bagi hutang dulu barg2...bila dapat loan jadik macam alonglah...ahaks.

masa UPM...
aku jual di pesta konvo...dan len2 barg lagi...tapi bila aku terbaca satu buku...NAPOLEAN HILL...think and grow rich...esoknya aku terus menyewa kedai untuk berniaga...buku tu satu buku yg sagt ajaib...ia guru segala guru buku motivasi...silalah baca! (pastikan versi lama)...

ekceli aku menyewa tapi tak tahu pun mahu berniaga apa...ada dua kawan yg mempengaruhi aku...buka cyber cafe kata mereka....aku dan mereka survey la apa itu cyber cafe....mereka dah tahu...aku jek yg tak tahu....masa tu shah alam glamer dgn dataworld cafe....sampai sana aku survey...

modal aku tak bayk...jadik aku buat iklan mahu sewa pcs...ramai student sabah-sarawak yg tak mahu buat balik pc(lepas graduate) bgi sewa kat aku...dapatlah aku 8 pcs buat permulaan...kawan aku gerg dan apis byk tolong aku..mereka hantu it....

bisnes makin berkembang...hingga ada 30 pcs...monitor 17 inci( masa tu itulah yg paling besar)....masa ni aku dah bergabung dgn kazen aku...ada 2 cc...satu di serdang dan satu di TAR kolej, setapak...sales satu hari cecah 800 RM utk satu kedai...memang mewah masa tu...

dipendekkan citer...satu masa kami ada satu peluang...mahu buka kilang palet...kayu palet...ia melibatkan kontrak dengan petronas...org ini adalah antara org tertinggi jawatannya...dia org yng membeli cc di serdang dgn harga RM 80,000.00... dan sebulan selepas tu dia beli cc di TAR kolej...RM 90,000.00...dua-dua dia beli cash...dia memberi jaminan lisan akan kontrak kayu palet...dia suruh buat kilang dulu..agar petronas yakin...

aku pada waktu itu suruh kazen tunggu surat hitam-puteh...tapi dia tak mahu....jadik kilang didirikan...beli mesins...dan tunggu surat...aku keje dulu kat cc yg sudah dijual...sementara menunggu surat dan mengajar owner baru tentang selok belok cc....

surat tidak sampai2...dan kontrak tu dapat kat company lain...aku..tidak terkata apa....cc itu dijual degn aku terjual sekali...aku kena jual...huhuhuhu...aku tidak salahkan org itu...dia pada pandangan ku tidak menipu..tapi ada org yng lebih tinggi yg potong line dia...

moral of the story : never trust lisan! org kata bisnes itu seperti membuat besi...masuk dalam api...kemudian ketuk...masuk dalam api kemudian ketuk...akhirnya akan menjadi besi yg sangat kuat...

ps-lompat pagar bukan acara sukan...ia adalah keluar curi2 dari hostel pada waktu malam...mencari makanan atau rokok...

24 comments:

Dreambusterz said...

HAH... ko kena jual... betul ker... ngan kedai2 tu sekali... tu lah pasai kenapa tadek hitam putih nya...

~~Noli said...

xpe2..bisnes mmg camtu..sila cuba lagi..

emm..lompat pagar sm ngn 'fly' kn..hehe

Dato Paduka Masri said...

cerita ko buat aku nak bukak bisnesla....

patungcendana said...

tu kira pengalaman yang sangat mahal harganya...

re: rama-rama

orang jauh mahu datang?...aku takde kenal pulak mana2 orang jauh...huhuhu... :-)

||alis|| said...

mana2 ada jer manusia tak baik kan..

saham pertama saya ialah bersama koperasi sekolah menengah :). masuk itm; terus cari koperasi uni plak, part time selama 3thn.

masuk last sem, senior yg jual karipap+nasi lemak+nasi goreng ayam merah door to door, cari pengganti, saya angkat tangan! even waktu tuh kuliah giler pack, 1-2 jawatan penting persatuan saya pegang.

tak.tak. bukan tamak. saya mmg suka niaga :)

terjumpa budak X-ten yg kesempitan wang, saya kesian, bincang2 ngan kawan, bagi laaa dia meniaga sama. perjanjian nyer mudah: awak amek 2blok, kami amek 2 blok, untuk jual..

mggu 1, ok.

masuk mggu 3, bile kami panjat tangga blok kami.. "beli nasi lemak, karipap, kak?" mereka jawab: "eh, dah beli dah, ada budak jual tadi, baru kejap nih."

runtun hati kami :(. perjanjian dilanggar.

pendek cerita; kami plak yg dimaki, dikata *bahasa lembut bagi dicarut!*

betol2 mcm melepaskan anjing tersepit. aduhai.

mr bakar berlauk: maaf, macam n3 dah plak.. aimsori.

momentinlife said...

hah? kena jual???
klu aku tau dulu.. aku beli ko!
tanpa berbelah bagi.. heheh

helena's said...

org kata kalo berbisnes ni kaloo tak penah rugi bukan bisnes namanya..

bile kite da rugi sebenanye kite semakin hampir nak berjaya..

John Iverson said...

Smua tu cabaran bro... tp salute la sbb x putus asa... apapn, learn from mistake ok... Insya'Allah murah rezeki tu

TiNiE said...

eh kueh..
zaman cc kat serdang tu..
ko kenal tak sorang mamat ni penjaga cc gak..budak upm gak..desman desa??

whitelilies island said...

"org kata bisnes itu seperti membuat besi...masuk dalam api...kemudian ketuk...masuk dalam api kemudian ketuk...akhirnya akan menjadi besi yg sangat kuat..."


sy sgt suke kata2 ni..mendalam dowh..baikk, sy akan trs tabah berusaha.. chaiyookk!!

p(^0^)q

~Cinta Cukulet~ said...

huu..membaca entry kamu jugak satu motivasi utk berniaga...tabik springg hehe

xuen adyla said...

pengalaman itu mematangkan

abg kueh mahu amik apprentice or not?
xuen mahu jadila

jadilah sifu xuen

patungcendana said...

re:...ya...masa berlalu dgn pantas...tahu2 dah 14 tahun...

tapi...bila terkenang...sedihnya masih tak berkurangan...

tapi aku tetap senyum... :-)

sharamli said...

aik..kt matrix p0n jual megi?
ada lak erk 0rg beli..hu3..

0rg dulu xsempat nk jual 0rg lain ramp0k dulu..hu3

SHARIFAH ASIAH said...

salam kb. Ksian engko kena jual. tulah penyakit buisness. Tapi tak pe. now dah kaya kan.. Alhamdulillah. Dalam kerjaya pendidikan pun kena pegang moto tu, never trust lisan. Hitam puteh kena ada.. baru selamat..

Zaidon said...

Bro.. kekadang ada hitam-putih pun boleh menipu, sama2 kita semua menimba ilmu berniaga supaya tak ditipu.

Monkey D Luffy said...

learn from hard way... itu terbaik

ezzati said...

bestnya wat bisnes..inginnn nk bkk spa..

kueh bakar said...

dreambusterz
iyolah..macam citer p ramli
170k lesap gitu jerk

Noli
coba dan terus mencoba
tak coba tak tahu
betol la tu lompat pagar = fly
ko pun flyer jugak ker

paduka masri
bisnes jgn tak bisnes
sumer yg ko nampak
95% adalah bisness

patung
yup..
hard ways..
hard fight..

alis..
coba lagi
perempuan pandai berniaga..
takpe..tuan rumah tak kisah pun..
comen ko ler rekod paling panjang..
ekekeke

moment
nak beli aku?
hishhh...

helena..
btol tu..
utung dan rugi = bisness

john rambo
aku selalu juga putus asa..
iyalah manusia kan..
tapi pujuklah diri sendiri..
lagipun Dia ada...

tini..
kedai dia kat mana? color apa? mungkin aku kenal muka..
nama tak kenal...

liliputeh
yup..cayok! cayok!

cintacokelat..
kalo ko tgk sekeliling ko..
pikir dan pikir..
ko pasti tahu ada suatu peluang..

sharamli
kalo ko beli sepeket..
musti ramai mintak dan rampok..
kalo ko beli sekotak..
kompem tak mintak..

xuen..
aku belum suksess laa
takleh jadik sifu...

cikgu
saya belum kaya..
kaya pengalaman mungkin

zaidon..
betol tu..
kadang kalo kita nak kena tipu dgn org kita kenal pun kita boleh kena tipu...ada hitam-puteh pun boleh kena tipu...

kapten..
kadang aku rase tak btol..
kadang aku rase btol..

ezzati..
spa sgt bagus skrg ni...
ramai org mahu kawin skrg..
ramai mahu jaga kesihatan..
spa E laa
bagus nama tu..

||alis|| said...

bakar berlauk: cobaa lagi? daa.. takyah dah.. zaman uni dah 4tahun ku tinggalkan.

comment terpanjang? at least nama ku termasuk gak dlm rekod, hihhi~

Jard The Great said...

waaa. momen nak beli ko?? hahaha..

blue hoodie baby said...

wow.. amt sronok d baca utk bdk yg bljr bisnes mcm aku.. tq..

khucaie said...

yg penting kena ada itam putih bro!

karim rambo said...

hahhaa...kena jual...wei bro...ko bukak cc kat serdang area mana? aku pun balajar kat saneeeeee jugekkkkk...surfer internet yang amat tegar masa zaman2 study dulu..hehhe