Followers

Monday, May 11, 2009

dr keyo

aku ada seorang kawan nama keyo..dia schoolmate aku..dia kelas paling pandai....aku kelas paling last...ekekeke...kalo ko budak hostel dan nak buat 'bende2 jahat'...buatlah dgn budak2 kelas A...ko pasti selamat daripada kena tindakan disiplin..sebab sekolah PASTI nak kekalkan budak2 genius ni..sekolah nak nama...kalo buat 'bende2 jahat' dgn geng-geng jahat semata...kalo kantoi...risk dia tinggi...kena gantung atau kena buang sekolah terus...

dia bercita-cita nak jadik doktor...ayah dia meninggal sebab sakit jantung...setat dari situ dia memang nak jadik doktor...aku rasa la..

masa dia belajar nak jadik doktor....ayah tiri dia pula meninggal..sakit juga..tak pasti dia sakit apa....dia terus belajar nak jadik doktor...

akhirnya dia jadik doktor...mak dia bangga dia jadik doktor...nasib baik aku keje sendirik kalo keje gomen memang dia boleh jadik dr mc aku ...dr keyo ni....dia juga bertemu jodoh dengan seorang doktor...

kita merancang..takdir Tuhan menentukan....mak dia kena denggi berdarah...mak dia meninggal dunia...dia tak mampu berbuat apa-apa...isterinya juga tak mampu...

sekarang dia sudah berhenti jadik doktor gomen...dia tak mahu jadik doktor...
dia mahu jual air buah...sambil2 jadik doktor part time...


nota kaki : Pada keyo..teruskanlah jadik doktor..hidup memang sukar hendak diduga..dugaan itu bermacam-macam..Selamat hari ibu buat semua..selagi punya ibu..raikanlah mereka...

26 comments:

John Iverson said...

Kita x tau apa yg akn mendatang bro.... smua tu ketentuan Ilahi... kita cuma merancang je.... maknanya wlu hebat mcm mana pn kita, klu dhadapan Tuhan, we are nothing... Apapn Al-fatihah utk mereka smua yg kembali ke Rahmatullah... Selamat Hari ibu jgk...

sayaanakali said...

Teruskan la jadi doktor.

Selamat Hari Ibu juga.

~Cinta Cukulet~ said...

alahai..kenapa sampai tak nak jadi doktor dah, ajal maut tu kan ditangan TUhan, kita manusia cuma mampu berusaha dan berdoa



selamat hari ibu kuehbakar :P

momentinlife said...

aku rsa, dia nk terapkan penjagaan kesihatan dr mula.. air buah kan baik tuk kesihatan..

sbb klu dh parah, bru nk jumpe Dr.. Dr hebat mana pn xlh tolong..

aku rsa la..

muehehe

~~Noli said...

moge dr keyo tu sihat yer..hehe

owh..moge kueh pon sihat..amin

paiseh said...

cilakak lu.. sempat lagi kutuk skolah.. hahahahahahaaa..!!

patungcendana said...

tak boleh nak tolong keluarga sendiri, tolong la orang lain kan...

good morning kuehbakar...thanks for the wish...:-)

helena's said...

takdir semua tu takleh nak salah diri..yg dtg pasti pergi..

tp sedih la..kan..

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

stp pe yg berlaku de hikmah,stp yg hidup pasti akan mati..ajal maut tu kat tgn Allah..selamat hr ibu..

||alis|| said...

pesan pada keyo;
SEMUA MANUSIA akan mati. bagaimana sahaja, bukan urusan kita.

doktor bukan tuhan.

beribu org nak jadi doktor tapi tak dapat; dia?

apa2 kerja itu amanah; kalau tuhan takmau dia jadi Dr; dah lama dia tak pass even takat intern sekalipon.

haih. tuh la kan, manusia. hmm...

al fatihah buat mereka yg telah pergi dan harap keyo tabah :)

HEMY said...

part time doktor takpe..jgn part time 'doktor' sudah

sharamli said...

sian key0..
bini dy d0kter lagik ke?

xaci t0l cekgu2 pilih kaseh..bdk klas last kal0 wat baik p0n..xnmpk cm baek..naseb baek xpenah d0k klas last..muahaha

Zaidon said...

Salam.. banyak dugaan yng Dr.keyo tu kena hadapi.. mudah mudahan dia terus jadi doktor.

Jard The Great said...

hmm.. aku rase die lebih bahagia jadi penjual air dr jadi doktor..

biarkan die dgn pilihan kerjaya idup die..

asalkan die bahagia..

fiezabaiduri said...

jadi doktor kan pekerjaan yang mulia..

ajal maut ditangan Allah.
kita hanya merancang..

xuen adyla said...

jadi doktor ini memerlukan komitmen

tapi kadang kala bila ada nyawa yg gagal diselamatkan seorg doktor menganggap itu salah dia..

tapi doktor itu memang mulia..

semoga dia bahagia dan al fatihah kepada yang sudah pergi

selamat hari ibu juga bro

Masy said...

keyo, klu ko tak dpt selamatkan mak ko - ko cube selamatkan mak org lain pulak. insyaallah jiwa ko akan tenang.

kueh, bile nk deting ni? cepat la add aku kat YM. hohoho

Ungku Nor said...

dia kena ingat,
dalam dunia ni takkan ada vaksin untuk anti-mati dik..

happy mother's day!

Izyan Nadirah said...

hmm. mak dia pun sdeh kalau tahu..ckp kat dia nabi marah umat dia putus asa.

Monkey D Luffy said...

doktor pun manusia biasa kan

adunbukitmelawati said...
This comment has been removed by the author.
fafarafa said...

hahahaha. aku dulu time skola, bila buat nakal sket, cikgu pun tak kesah. mungkin btol laa teori ko. dak terer(kononnya) jd anak emas skola utk jaga reputasi.

owhhh. salam kenal :D

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

1. Aku msa sekolah selalu ponteng kelas, lalu bwk longkang pastu tersangkut kat longkang sebab berat badan berlebihan. sila gelak!

2. Owh. Doktor juga bakal mati. Jgn la begitu Dr. Keyo.

cik momentlife tu nak suh minum jus buah. jus buah betik la tu... ceh

momentinlife said...

Reen
lawak la ko.. sorry aku gelak gile2!! heheh

*yup! jus betik baik utk kesihatan.. =) lebih2 yg berjenama PAIOLA.. =p

whitelilies island said...

waahh.. dr keyo perlu betulkan dulu niat jd doktor tu.. only then baru boleh bertahan dgn sebrg cabaran..

kurang dah sorg doktor tempatan kalo dia btol2 nk berenti.. dah la mmg kurang, bertambah kurang dahhh...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

gelak la...dq mmg kenyataan. dh la sangkut kat longkang, pastu kna kejar anjing x dpt larik. hahahaha. eh eh..ni blog sapa ni?? sorry incik kueh..