Followers

Wednesday, December 21, 2011

si anon

sesetengah orang kata...

'bloger yang anon adalah penakut '


mungkin ada betolnya..

tapi bagi aku, menjadi anon atau semi anon adalah lebih lega. menjadi anon kita boleh berblog tentang apa sahaja. tanpa ada rasa was-was tentang mungkin melukakan hati orang yang kita kenal..atau mungkin memalukan diri sendiri..

jika blog tempat meluahkan perasaan, maka anon akan bebas meluah. boleh meluahkan hampir semua perkara sebab..

'there are no secret to strangers..'

jika orang kenal..payah.

memang meluahkan tidak menyelesaikan masalah. tapi sekurang-kurangnya otak yang dah tepu dengan segala macam, boleh jadi sedikit tenang...

tapi jika menjadi anon untuk 'menikam' orang lain adalah tidak baik. ia sejenis anon yang sakit..


jika kau menulis telah lama dan dikenali...kadang suatu masa, kau akan rasa indahnya dunia seorang anon. ia seolah dunia tiada limit. blog seperti hanis zalikha memang best..tapi tiada 'rahsia' yang best..


bagi aku, sama ada bloger itu anon atau semi anon atau tidak anon sama sekali, semuanya adalah penakut. kerana, manusia itu penakut sifatnya...

8 comments:

Tukang cuci cute said...

camtu akak pun nak jadi anon balik lah hahahha..

follower dah 13 pun rasa cam dah ramai kenal... ;)

Hanis Azla said...

jd anon mungkin lebih selesa.. tp tak semua orang boleh menerimanya.. mcm akak keluarga dan rakan2 mmg ramai yg tak tahu akak berblog.. akak sifatkan ianya sebagai penakut juga.. he..he.. kerana bercerita dgn org yg kita tidak kenali terasa lebih mudah..

Mr PenyuBiru said...

yup aku setuju jadi si anon. bila org tak kenal,kita akan rasa bebas bersuara.tapi bila org kenal,kita rasa cam tak best plak.takut. teringat arwah mak enon.

kueh bakar said...

sis tcc.
kat 'situ' kan dah anon kann..ngeee..

sis hanis
kadang segankan..
ha ah.
lebih mudah.

penyu
aku pun dah terlupa akan mak enon..mcmana muka dia...enot ingatlah!

Chuu Muqhlis said...

mmg feel free bile jd anon., kdg2 kite perlu utk tak dikenali. rse lebih open., dats y aku prefer luahkn sesuatu prkara kat blog bnding kt fb sbb fb rmai kenalan.,

*hye kueh :)

sNoe~ said...

better be somebody than unknown..
Manusia mati meninggalkan nama, unknown mati meninggalkan tanda tanya..

ILA HonEyBuNNy said...

kenapa perlu jadi anon...hehehheh

kueh bakar said...

snoe.
ye unknown mati meninggalkan tandatanya.

ila
kenapa?kenape?kenape?
haha