Followers

Tuesday, January 27, 2009

ayu

ayu ni schoolmate aku juge.sama umur juge.tapi tak pernah satu kelas dengan aku...orgnya mcam erra fazira...kami..budak2 lelaki panggil dia erra...tapi sore dia tak best...(ramai org lawa sore memang tak best... :P)..

lepas 'chenta' pertama aku lepaskan...aku bzkan diri di kedai lebih dari selalu...dengan harapan masa akan mengobati...dalam hal hati..hal perasaan...aku rasa tiada obat lain...masa lah obatnya...

dunia itu besar tapi dunia itu juge kecil...semasa aku balik raya umah makcik aku...sepupu aku(pompuan) ada bawak balik kawan...dia bawak ayu...di sekolah dulu tak pernah bertegur sapa....di rumah makcik aku bersembang macam kawan lama yg baru berjumpa...

dia belajar di usm..roomate dgn kazen aku...kira kawan baik kazen aku la...oh dia dah ada boifren...memang suda dijangka...aku mengambil no hp dia...baru boifren bukan tunang...ahaks.

oleh kerana dia rapat dgn kazen aku maka chance aku nak rapat dgn ayu pun byk...kalo dia bergaduh dgn bf pun, kazen aku repot...kalo dia mau dtg ke rumah makcik aku, aku pun tahu...aku bukanlah rasa ingin berchenta...cuma saje mau kaco-kaco...untung sabut timbul...untung batu tenggelam...makcik aku pun asyik duk puji2 dia ni...

aku pegi ke rumah ayu di dungun...bapaknye biznesman...umahnya besar.ketanya merz...mak dan ayahnya baik2...adik beradiknya 7...semuanya perempuan!!! WOHA! dulu mereka bukan senang..susah juga...

aku dan dia berkawan baik juga...kawan sms...kawan talipon...

dipendekkan citer...dia dan bfnya break...masa tu pulak dia dapat KPLI ke maktab cheras...hoOOoo...dekat saje dengan aku...

jadi adalah peluang aku mgambilnya pagi2 di stesen bas kalo dia dari kg...sanggup aku tak tido...kang tido telajak tido...ajak dia jalan2 kat mines...shopping skit2 kat k4 bukit jalil...
tapi bukanlah selalu keluar dgn dia...aku tetap bz di kdai...

kadang kadang aku sms...
"rindu kat mu la"
dia reply.." :p "

"aku rasa aku setat sayangmu sikit2 ni.."
" :p " dia reply...

tapi yg aku ingat ada jugak dia msg...

"i love u bukan spt i luv burger.."

walau aku campo aduk kan berkawan dan ingin mngurat...dia boleh terima...ada masa aku ikhlas berkawan..ada masa aku ikhlas mgurat...keh keh keh.

dia dah habis KPLI...tunggu posting...parents dia nak jodohkan dia dengan kenalan lama mereka...dia dah tgk gambar...dah berjumpa...tapi dia taknak...aku dengar dan dgr citer dia...
aku ajak dia kawin...kawin dgn aku laaa...

dia kata aku ada peluang...parents dia baik juga dengan makcik dan pakcik aku....aku rasa mahu kawin..tapi duit tak cukup...biznes tak stabil....sekarng kawin bukan sikit ongkosnya...aku bukan bizness besar2...bisness cap ayam saje...aku sedang berkira-kira...peluangku ada...tipis tapi ada...

tapi tak lama lepas tu...
dia mahu dijodohkan lagi....kali ni katanya dia tak mampu nak mengelak....dulu kawan baik parents dah jadik renggang sebab dia menolak....dia tak sanggup buat mak dia menangis lagi...
dia bersetuju...mereka tetapkan tarikh pertunangan...seorang lecturer...

aku terkedu...aku tidak sedih sgt..sbab belum benar2 berchenta (prinsip baru lepas 'peristiwa besar'..mo berchenta selepas kawin..huh!)...tapi dia antara kawan perempuan yang baik dengan aku...good listener..bijak berbicara...

seminggu sebelum bertunang...dia mahu dtg kl...dia ajak aku shopping barg2 pertunangan..dia mahu cari sepasang kain sahaja..mak dia tak bg dia dtg...tapi dia nekad mau dtg....aku berat hati...sayu hati tiba2...tapi aku setuju tuk temankan dia...aku bawak dia pi jalan TAR...keluar kdai A...masuk kdai B...masuk kedai C...time nak melintas jalan...aku pegang tangan dia...erat...macam tak mahu lepas...(first time pegang tangan gadis...lembut sih! berdebar pun ada..takut kena tampar...)..dia terkejut...tgk muka aku....aku terus melintas...dia menurut...

masa kami lunch dia tanya nape pegang tangan...org laki tak penah pegang tangan dia...bf dulu pun tak pegang..."entah" aku cakap..."aku pun tak penah pegang tangan org "...

last sekali aku hantar dia kat stesen bas putra...dia balik naik bas....masa ni aku bertambah sayu....apakah dia jodohku? apakah dia bukan jodohku? kalo dia jodohku nape aku lambat bertindak...apakah aku yg lambat jadikan dia bukan jodohku?

tgk dia di tingkap bas...dengan perasaan suka pada si gadis...dan gadis mau bertunang minggu depan...bukanlah satu perasaan yang bagus....remuk.rendam.remuk.rendam...aku rasa ada soundtrack lagu puff daddy...i'll be missing u time ni...

keesokan nya dia sms aku...

" i luv burger.."
"....and also i luv u"
"....im sorry..im so sorry.."

maka bertambahlah senarai kegagalan aku...

masa dia bertunang...dia ada bawak tunang dia di kedai makan aku...katanya..kawanlah dengan tunangku...nanti boleh terus kawan dengan ku...bila kawin tak lah terputus terus..jadilah kawan bakal suamiku...automatik kawanku juge...



58 comments:

Hazwan said...

gila sentap seh, kau sabar je lah. ko amek adek dia pun oke gak.ehehehe

BudAk hijAu said...

weh...sedey aku..

asal lu biar die tunang ngn org len bro...sedey2...

Aimi Liyana said...

sedih nya..

apa yg kamu nasihati sy tu bguna utk diri kamu jua :)

Monkey D Luffy said...

sedih aku membacanya... sabar... kita harus sabar menanti... harap ada yg datang

.:CiK ArA:. said...

sedih nya..:(

takpe bukan jodoh..

i n - c h a n said...

kamu percaya tak, di hujung lorong gelap, pasti nampak cahaya? hehe.

sabar ye kueh bakar.

love is beautiful but it is torturing too.haha

Jard The Great said...

nko pandai mengolah mcm buat novel la..

jadi penerbit rancangan pon ade bakat nih.. hehehe..

err... walaupon entri nih sedih.. tp ade nilai seni la..

momentinlife said...

Ermm Jard yg suwoh me baca.. =p

bagus ade pemikiran cm kamu..

xpe, rsanya bukan jodoh (actually kita tak layak nk ckp psl jodoh sbb tuhan je tau)..

anyway, be tough!

DiahRothman said...

Wah, banyak nya cerita. KD miss banyak tau.. pasal balik kampung tak dapat ikuti cerita KBakar. Syahdunya.
Sabar ada keberkatannya..tapi jangan letak pada takdir je kena usaha juga dan cepat bertindak. Kan KD kata dulu ...siapalah perempuan untuk membuat pilihan!

syaza said...

dun worry,
kt dunia ni,
pompuan lebih blambak dr laki,
so boley pilih mana2...
k?

AzRi AzyAn said...

sedih nye.
xpe jodoh ada d mana2.
^_^

Miss Izah Mohamed said...

sedih betol cite hang nie..
sabar laa ye..
bunga bkn sekuntum.. myb si dia bkn jodoh hang.. iskk

klu yg dtg pn nanti xkn same dgn yg lame.. tp baik ada dr xde kn.. hehe

SHARIFAH ASIAH said...

berat sungguhlah awak ni kb. Dah dapat macam erra fazira pun bleh terlepas. menuntut ilmu ngorat tak habis ni. tak pe cuba cuba cuba lagi. "ayu" tu nickname cikgu tau kat umah...

kueh bakar said...

hazwan...
aku mo jugak adik dia...
tapi dia tak mo bg lerrr...
ahaks

dak-ijo
mula2 memang wa taknak biar
tapi waa pun tak tahu nak watper laa...wa rasa lecturer bgus untk dia...wa bisnesman cabuk ajer...

aimiliyana
yer.nasihat-menasihatilah kite.

kueh bakar said...

kapten...
ye..sabar ajelah. sabar dan sabar dan..akceli sabar itu tiada limitnye...

cik ara
sedih bukan jodoh
gembira kerana jodoh
hidup memang cenggitu

in-chan
torturing tu kadang lebih kita ingat bukan? semoge bila dapat gumbire kita lebih menghargai..

kueh bakar said...

jard
kalo ada penerbit ada kosong...cepat2 kontek aku..
lalalalala

momendlmidop
.."xpe, rsanya bukan jodoh (actually kita tak layak nk ckp psl jodoh sbb tuhan je tau).."
===> BETOL TU!

kakdiah and cikgu sharifah ayu...
nasihat akaks byk berguna.tq.
pengalaman org lamalah yg jadi penunjuk arah...moga tidak tersilap arah...moga ada jalan bila tersilap...

syaza n azriazyan

"so boley pilih je mana-mana"
"tatpe jodoh dimana-mana"
WAH SEMANGAT AKU MEMBARA NIH.AHAKS

izah
bunga bukan sekuntum
kumbang bukan seekor
iiShhh...x suka btol ayat ni!

iki said...

aku suka cr ko tulis, buat aku terus mbaca...sedey laa.
parents dia pentingkan diri tul.


at least ko tau sblum tu ko tak tepuk sblah tgn, means ko tak gagal laa.

baru tunang...

TokBatinSenoi said...

senag jer tu.. nyanyi lagu 'jangan tunggu lama2, nanti diambil orang'.

kueh bakar said...

iki...

ada bf kita boleh kacau...habis-habisan..ahaks

tunang org tak bleh kaco..agama x bagi...

tok batin senoi...
lajunye ko ni...
aku nak nyanyi lagu...

"ohhh mama...saya mau kawinnnn...."
ahaks

aida hashim said...

kueh bakar. syahdu wehh cerita kauuuu naseb kalau kau kawan laki dia otomatik kau kawen dgn dia jugak. kan besh kalau perempuan pun boleh memadukann. ahahhaha

kueh bakar said...

ish..aida..kalo pompuan bleh kawin 2...adoi...terbalik dunia..

Ajwin Ajeera said...

jodoh yg baik pasti utk org yg baik.
sabar ye.:)

Izyan Nadirah said...

haiyoo..nape dilepas mcm tu je. kamu nii..

kakpiah said...

citer nih sedey..
tp naper aku senyom2 bacer?
mungkin sbb ko pandai sembunyik kan raser ati dgn cara penulisan ko yg santai klakar tu..

tapi ko tak raser nyesal ker?
dah la dia tu santekk.. tangan dia lombut lak tu..
peh tu dia sker berger..

baru bertunang jer tu..
bleh ejas lagik.. wakaka..
*tanduk!! tanduk!!*

kueh bakar said...

kak piah..

ni citer lama dulu..
sekang dia dah kaween
anak 2 dah...

baru2 ni dia dtg bangi...
kuar makan dgn dia.somi dan anaks.
tu yg dia bawak adik ipa somi dia tu..
mo jadik macthmaker kat aku plak...

'dlm entri kebetulan'--> lepas aku tulis pasal entri 'CHENTA'...dua2 'bekas' hantar msg dan talipon...

menyesal.sedih.seme ada la...btolkan kak..kita boleh merancang tapi DIAlah sebaik-baik PERANCANG...

tEddY bLuEbeRRy gUrL said...

hu..sedeynye..
name aku pun ayu gak..
sabo sabo eh kueh..
sedey aq bace..

citahrudin said...

mmg patut ko filemkn saje citerr ko nih...kot2 blh kutip 8 juta ke..buleh bg aku 7 juta

CikYana(",) said...

aiyoo
cedey nye
kueh bakar saba ek

alhmdulillah cik yana da ok
thx ye

kueh bakar said...

ajwin
yup..al-Quran kata begitu
aku percaya begitu

dr izyan
serius..bukan lepas macam jer..

ayubluetedi
nama dia bukan ayu..tapi aku letak ayu(nama samaran tu)...nape? entah ler...

arfahadnan said...

sedey citer kamu ni....

mamarempit said...

Tandok piah dh kuar 2 batang...tandok mama plak jadik 4 batang....ngeh2....

Org dh kawen leh kena ejas..ni plak baru tunang...

kecit punye hal.....

Ungku Nor said...

citer ko ni macam derama okeh..;p

Erik said...

sabar je ya

Princess Liyana said...

alaahai..sedihnye...

percaya pd tkdir..mgkin dia bukan jodoh kamu..

papepun,smoga kamu btemu jodoh kamu...aminnn;)

razor said...

patah hatiku
patah hatiku
~lagu arwah sudir.




patah tumbuh ilang berganti.

NaD said...

wwuuuuuuuuuu
sedey......
sedeynye......
huhuhuhu...
huhu!
tapi..
takpe la..
mungkin dia mmglah 'bukan' jodoh mu..
inshaallah...
ke depan jumpa la jodoh awk tu..
bwk bersabar ye?

sayangkema said...

citer yg besh..mjadi contoh pd yg len utk trus saba harungi hidup nie...

hmm...be strong!k..?

kim slm kat ayu tue...hehe!

Jard The Great said...

oi! update la!! hehe

MariaFaizal said...

Hmmm.... I'm speechless. But, my hubby & I berchenta after kahwin. Still in our honeymoon stage though anak dah 2 :)

BTW, I dedicate lagu "Ku Tunggu Janda Mu" by Irwan Shah to you *wink*

Have a happy day ahead...

Masy said...

adehdeh

Kniedaz said...

mmm..sedih
tapi pasti suatu hari nanti ada "ayu" yang akan muncul dalam hidup saudara..
kali ni jangan terlepas lagi ya..

CAHAYA said...

agaknye sebab tu kot Cahaya takde jodoh lagi. Sebab 'lembab' bertindak. huhu.

bila nak cepat ni? huhu.

BasH said...

hmmm kalo aku la, susah nak kawan dah....bini org ma..bahya tu..silap2 hari bulan mcm2 leh jadi.

Miss Jaz said...

salam..sedih tul baca citer nie...walau 1st time baca citer kat blog nie trus tertarik...cara penceritaan yg bersahaja.....tapi jgn sedey ek..kami kat sini ramai untuk bersama2 u...k,doa pada tuhan semoga dipertemukan dgn seseorg yg lebih baik dan sesuai dgn diri u...

NoRT said...

citer ni leh sebak syahdu nih!!.. skrg da tlpas da... TRUE LUV NEVER RUNS SMOOTH!! sllaunya,bila kita da mula sukakan seseorg tuh,semestinya org tu pun disukai oleh org len kan? x pe la bro.. hang jgn nangis lak no.... pepun,aku doakan moga 1 ari nti ada la jodoh terbaik utk hang....

Syaril Wahida said...

wah manyak tabah wo ini orang. hehe
lelaki psl cinta je boleh nangis eh?
hehe

i love me said...

no comment..no comment..no comment..ehe;)

naz ilyn said...

salam kenal...

boleh buat novel... kalau jual boleh laku... akak beli dulu... hihihi

p/s: untuk kamu...

dia yang ku cinta
dia yang ku puja
dia teman setia
pengalaman mengajar aku makna derita
sudah ku sedia apa yang bakal menimpa
walau bukan jodoh kita
kerna aku tak punya apa
hanya manusia biasa

NajaHmaDi said...

sedihnya...apa pun ade hikmahnya...
adik ayu kan ramai..sure cun2 gak kan...ape pun life must go on...enjoy ur life n strive for the victory!!!

kueh bakar said...

arfah..erik...princesliyana...nad..
masy...YE SABAR.SABAR.SABAR

mamarempit...
rempit boleh mama
rembat jangan!

ungku nor
hidup kan sebuah drama...

razor...
lagu apa tu..
layan lagu drowning best la..
keh keh keh..

kema..
tak payah laa nak kirim salam..
nanti dia tanya sape..
payah plak nak citer..
ahaks

jaddagrek
tak da update lagi..
da abis..
nanti aku rekalah

mariafaizal
aku pun mahu berchenta selepas kawin...
byk yng mahu diexplore bersamakan..
'ku tunggu jandamu"?
hahaha..
ada jugak lagu macam tu kan...

kniedaz..
ye..nanti ada 'ayu' baru!

cahaya..
gunakan kelajuan cahaya!!!!!!

bash
betol tu...tapi semua atas diri kite sendiri...
raja azmi mula2 minat misbun..
last2 kawin jailani...

misjaz
tq..tq..

eya said...

huhu...sedehnye..

nurulsyazana said...

eii, mmbe aku rmai lawa, sorre pon soodap haa..haha ktne kdai mkn ko yea?

kueh bakar said...

eya..
nah tisu nah..

nurul syazana..
bagi la no tepon..
he he he

Zaidon said...

Salam Bro.. aku harap ko sihat selalu dan moga business ko maju dan terus maju - ko bukak kedai makan ke? kat mana?..

Ok.. aku pung ade juga pengalaman berchenta dan putus chenta so aku boleh faham sikit2 ape perasaan ko tapi aku harap ko banyak bersabor dan fokus pada business ko bebaik. takpa.. ko akn jumpa ngan awek lain pula lepas ni..

John Iverson said...

Post ni mmg best gile bro... hebat2... apapn, tabahkan hati bro.. nnt ada la jodoh yg lebih baik dr sister ayu...

kueh bakar said...

zaidon...
yup..hidup mesti terusss..
selamat datang

john
mat saleh mana plak ni..ahaks..
ye...ada la jodohku nanti...amin..

merah hijau said...

sedih2... ni saya tak tau la nak redha ke tak.. tp nasi jadi bubur nasib jadi bubur boleh la gak makan kalo dah basi hah, maka jadi santapan ayam2 direban jer la.. jgn risau, mmg terlepas.. tp anggaplah dia bukan jodoh anda.. tapi serius sey... sedey giler baca coretan ni.. anda ni, sungguh2la seorg lelaki yg tabah..

joegrimjow said...

sayu je baca...
bro
meh nak ajo cara bisnes yang stabil
bukan cepat kaya
tapi stabil
student cam ku pun ley buat duit
nanti roger2 la