Followers

Wednesday, December 17, 2008

2008 yang akan pergi



tahun 2008 bukanlah tahun yang baik bagi aku. harapnya tahun 2009 adalah lebih baik. oleh kerana aku berniaga dan ekonomi dunia dan negara dalam krisis maka memang terasa sedikit perit.aku berniaga internet. Fotostat.printing--> (he he berniaga kecik jer).namekad.bunting.banner.kad kawin.design.

sebelum minyak naik bisnes ok sikit tapi bila minyak naik mendadak kesannya memang kena. Pelanggan aku yang majoritinya student maka lagilah terasa..mak dan ayah diorang cut duit poket...maka diorang pun buat budget lebih ketat..(diorg potong budget untuk notes.buku.asgnment, BUKAN budget utk KFC, Mcd, top up..huhuhu)

opis-opis pun potong budget maka aku pun terkena jugak. kalo dulu customer jauh sanggup datang sebab kat tempat diorang mahal.tempat aku murah.tapi bila minyak dah naik tinggi kalo diorang datang tempat aku yang jauh maka bertambah pulak kos diorang. jadi mereka buat di tempat yang dekat dengan diorang...walaupun mahal sedikit..

bila minyak naik segala barang naik. Paper naik. kos selenggara mesin naik. toner naik. spare part naik.budak kerja pun mau gaji naik. untuk pengetahuan semua harga 3sen untuk fotostat kat tempat aku sepuluh tahun tak berubah2 walau paper dah banyak kali naik.kesian!

kerja seperti lembu. 9 pagi sampai 12 malam..jeles jugak aku dengan bisnes yang boleh tutup pukul 5 or 6 petang..tak perlu sampai malam...malam rest sebaik-baiknya..macam kedai tayar. kedai stationery.kedai kek.kedai hardware. sales kdi2 ni riban2 jugak sehari tapi waktu kerjanya lebih pendek...kedai aku dapat 500 sehari kira alhamdulillah....kalo nak cecah sales sampai 1 ribu or 2 ribu jawapnya tak tido malam laaa. kerja sampai pagi. kalah indon. kalah burma...huhuhu.

di sekeliling aku terdapat lebih 20 kedai fatostat. ia memang compatative zone. MURAH.CEPAT.BERKUALITI. Dan seperti biasa memang Cinalah yang konker. Dengan kedai yang lebih besar. Mesin yang lebih canggih.dan pekerja yang lebih ramai..

setelah minyak turun. Harga barang2 yang sudah dinaikkan tetap sukar untuk turun...sebabnya seperti aku katakan tadi...ia melibatkan banyak pihak...naik senang turun susah. cakap senang buat susah...

setelah 10 tahun jatuh bangun dalam bisness fotostat aku berharap agar 2009 aku mendapat sinar yang baru. Rezeki yang berganda. sihat senantiasa. juga berharap bertemu jodoh. ha ha ha.

3 comments:

Hanna J. Potter said...

hi. =) thanks for following my blog. i so feel appreciated. *^^* thanks again.regarding your post..harga barang ang stuff, i'd say the same thing. but i'd like to wish you, happy bertemu jodoh!

btw, my word verification is 'suble'.

i wonder what that is.

i n - c h a n said...

selamat bertemu jodoh juga pada awak!

n wah, awk buat bisnes kad kahwin?
sungguh menarik!

kueh bakar said...

hanna adik heripoter.
harapnya gitu laa..
bertemu jodoh pada 2009!
ahakssss!!

inchan adik sinchan.
ye selalu buat kad kawin org2..
selalu jugak dapat jemputan kwin..
cuma aku yg belum2 kawin...
hua hua hua