Followers

Sunday, August 22, 2010

6 kuih raya yang aku suka


1.tat nenas
aku suka tat nenas yang bergulung tu. yang leper bulat tak best. dan nenas dalam tu kena la banyak dari tepung...kulit sikit...isi nenas banyak..nyummy!


2.telinga keling
ni kueh tradisional...nenek aku selalu buat kueh ni...yang saiz besar lagik syok dari yang saiz kecik macam donut mini tu...


3.samprit
biskut ala moden aku suka samprit..satu balang samprit layan sambil tgk tv...minum air sirap...slurpppp!


4.kek span
kek ni aku panggil kek span sebab ropa dia macam span basuh pinggan kan...mcam cheese pun ada...tapi sekarg susah nak nampak kek ni..dan yang betol sedap...macam di ambang kepupusan plak kek ni...ropa tidak menarik tapi rase dia sgt menarik...


5.karipap gulung super mini..
kalo nak lari sikit dari makan manis elok le makan karipap ni...seme kuih manis2 jadik elok ler selang2 makan kueh.jangan tibai yg manis jerk..jadik ni faver aku yg tak manis...kerepek bawang pun best juga...


6. biskut konflakes
yang ni best jugak tapi janganlah yang manis..manis skit jer tambah dengan rangupnya konflakes...memang nikmat menggigit.mengunyah.menelan!


6.biskut epal hijau
huyoo! ni memang faveret aku..kueh ni tak manis sangat..lemak2 tepung rase dia...warna dia hijau..bentuk bulat2 macam epal...tangkai dia cengkih...sepupu aku terer buat kueh ni...dan dia namakan kueh ni sempena nama aku...sebab aku selalu cari dia dan kueh ni bila time raya...ha ha ha..sori le aku dah gugel gambar tapi tak jumpe...

ni tangkai biskut tu...


TAPI kesedapan kueh di atas bukanlah faktor rupe dan gaya dia semata...sape yng membuatnya-yg pandai yang buat maka sedap la kueh....

6 comments:

piNky LuCiA said...

suka tat nenas.. yg lain tak suka sangat.. hehe

elly said...

Suka peanut butter...kuih ni pun dah jarang jumpa...

DiahRothman said...

Salam En. kuehbakar.
Sebut pasal kuihmuih ni pada KD tak ada yang KD minat sangat, sebab semua nya manis kan....
Mmmmm kuehbakar bolih tahan sedap, terutama yang hangit sikit tuh!

Poyaty said...

hahaha, biskut epal hijau klako. camne rupa sebena dia?

i luv tat nenas juga. sodappp

kakLuna said...

no.1 tu mmg feveret

kueh bakar said...

pinki..
kuih raye kolor pink takde ke

elly
peanut best tp kueh raye aku blum rase lgik yg best..

kak diah salam...
kueh bakar memang sedap tapi dia bukan 'tipikal' kuih raya...

poyaty..
macam yg aku gambarkan la...he he

kakluna
yup tat memang sedap temasuk ler tat telo dan strwberry..