Followers

Thursday, April 2, 2009

aku dan blog

dulu...
suatu masa dulu aku suka masuk www.melayu.com...kat situ banyak forum...masa tu blog belum wujud...forum kat situ banyak yang panas-panas...aku juga suka membalas-balas puisi di sana...di situ juga ada ramai yg berjumpa jodoh...bermula ayat-mengayat...kritik-mengkritik...ucap-mengucap..dan akhir kawin-mengawin...

blog..
tak lama lepas tu aku suka baca blog..."detik jantung waktu"...aku tak pernah mengomen...cuba pemerhati dan pengunjung setia..suka baca apa yg dia tulis....dah lama tak masuk...sekarang ropanya dia sudah menjadi penulis novel...

kenapa aku berblog?
niat aku pada mula hanya utuk cerita tentang kegagalan...agar blog aku jadik jurnal aku hingga aku suksess...boleh aku bukukan untuk anak2 aku satu masa nanti...tapi entri2 tulis tentang lain..wakakaka...

dan aku telah menulis 'detik hitam yang paling hitam'...kisah yang aku pendam sejak 1996...lepas menulis ada satu kelegaan....ada simpul yang terurai...

aku suka menulis...jadi aku harap aku dapat berblog tentang banyak bende sampai tua...bagi perempuan blog umpama diari..lelaki tak bleh buat begitu...diari seorang lelaki adalah dalam lelaki itu sendiri....menulis itu unik...semakin kita tua semakin bagus kita menulis..jika kita selalu menulis....lain2 perkara...kita semakin tidak bagus setelah semakin tua....

blog itu 'hidup'...aku baru berblog..tapi ia dekat dihati..sebab korang pembaca semua..followers dan pengomen...aku harap suatu masa dapat jumpa korang sume...belanja teh tarik dan roti canai...(tapi bila tgk slumdog milione)..aku rasa loya mau makan roti canai....hu hu hu hu...jika arwah mak masih hidup..dia tentulah boleh celen kak piah...kak asiah..dan veteran2 sumer...dia tentulah pemblog tegar...

.."org yg menanglah yang menulis sejarah.."
.."pena itu pedang"

poem dari penjenayah merah jambu(PMJ)...


BLOG.

kamu berblogging untuk apa?



semakin hari semakin bertambah.
friendster,myspace,facebook semua pejam mata.
tak hairan.

belajar pun sekarang guna blog.

budak kecil masih tak khatam al quran pun tahu buat blog.penuh dengan imaginasi dan telatah.

golongan senja juga mahu menjadikan blog mereka canggih.dan tentunya penuh dengan pengalaman.yang kau dan aku tak punya.

orang lain:

blog?
kau ada blog?apa address die?t bagi eah!

blog?
aku tak rajin nk menulis,tapi aku suka baca!

blog?
bazir masa aje!

blog?
best,bleh luah perasaan..dapat pendapat..

blog?
oh,aku nak ambil gambar ni,nak masuk blog..

blog?
aku baru dapat cek nuffnang..yahooo!

aku:

blog?
*senyum*
terlalu banyak sebab aku berblogging.

kamu?


nota kaki ; tq blogies..aku dah sehat dah..cuma bz..takda masa nak update..aku menulis time pukul 3 pagi...baru idea banyak...jadi bila time bz...takleh nak hapdet laa..tertido...slumdog pun aku dah try tgk 3 kali...blum habis lagi...semua tertido...3 kali slum dog tgk aku..cehhh...

29 comments:

Babyjane[The Juliet] said...

blog??
kenapa aku ada blog?
sebabnya disnilah aku luahkan segala dan kongsikan life journey aku sbg seorang muda mudi
:D

hehe slm singgah
:)

Jard The Great said...

laa.. tak khatam2 plak slumdog tuu.. isk..isk.. menyesal aku antar.. hehehe..

John Iverson said...

Bro... lama x dgr crita... Alhamdulillah sbb dh baik demam... Entry kali ni mmg membuat saya terpikir...
Hm... tujuan saya blog sbb nk make sense tentang apa yg berlaku dlm hidup sy... kira mcm my jati diri la...
Apapn thanks for ur advice bro

momentinlife said...

uh!td aku bukak, aku 2nd.. skrg ni aku 4th sda.. aduyai!~ pantas ko jard!

i n - c h a n said...

blog itu lebih kepada apa hati nak bicara yang tak terluah oleh mulut. haha.

memang menulis itu sangat melegakan :)

suka juga jumpa kamu di blog.

teruskan berblog.:D

Tijah said...

apasal ko namakan blog ko kueh bakar?

||alis|| said...

selamat dari penyembuhan sudaaa yaa.. selamat memuisi kembali yaa..

Masy said...

skang gua plk yg x sihat huhu. bile nk belanja ni? *sambil cek2 kalendar hihih*

SpEkmATaKu said...

belanja mkn nasik minyak jek senang..
rakan bloggers bleh dtg secara berjemaah one-shot senang hihi..

helena's said...

susah nak cakap,buat blog bukan sekadar tulis ape yg kite nak,kongsi ape yg kite rase,tp perasaan tu sgt luas pengertian dia..macam release pon ade..

xuen adyla said...

blog adalah cerminan diriku..

in short blog itu aq

k aq numb so agak sengal jawapan ni..

taq pk jawapan best buat kamu

yay kamu sudah sihat..

update byk2

vidadarisakura said...

hobi.




lalala

Monkey D Luffy said...

takper.. kerja lebih penting dari blog

salam kueh :)

joegrimjow said...

aku suke blog
dan blog adalah jiwa aku
lantak la org len nak kata ape
hehehe

slumdog millionaire best woo

A a D i I ? said...

blog?
saja suka2..

=)

Kniedaz said...

blog sebenarnya wadah untuk meluahkan rasa..tak kisah kalau orang tak baca,, tak komen tapi kalau ada lagi seronok...

SHARIFAH ASIAH said...

alfatihah untuk mak kb. wah ada nama kita. 'orang senja' tu sape? kita fajar menyingsing...Cikgu berblogger nak tahu mede anak-anak buat kat komputer....

adibah said...

selamat bekerja.. dan jangan lupa menulis lagi.. :-)

kueh bakar said...

jard..
jgn menyesal...pasti khatam punye...mungkin kali ke 6...ehehehe

babyjane..
salam welkam...

john rambo..
jati diri memang kuat..
harapnya sekuat rambo...

moment..
cepat skit len kali..
ekekekee...

incan..
btol...mulut tak boleh cakap
atau tak reti cakap..
tangan pasti selamba menulis...

alis
aku akan kembali MEMUISI..

masy..
pi trg sekali lagik aku belnja..
ekekekee

spek..
err...errrr...errrr..

hel...
blog-perasaan yg sagt luass..
yup btol..

xuen
blog adalah cermin???
kalo blog adalah scanner lagik bagus...

kueh bakar said...

vidadasakura
bagusss..

kap..
btol...
ko pun ingat tu..

jo..
yup..lantak pi la org..

adil..
suka-suka..
jagn duka-duka

[ske] [tdo] [siang] said...

selamat kembali sehat

hak3

Izyan Nadirah said...

bitter&sweet is my imaginary friend. he's a really great listener. ;-)

KenanganItuEndah said...

im bloggin for my own satisfaction.

n to be shared with others.

btw, slumdog millionaire sangat sedap ;p

*winkwink*

ikha said...

blog org lain, mungkin aku tak bacer.. tp, ko punyer pasal, usahkan blog, email ko berjela pon aku bacer.. :)

xuen adyla said...

kalau blog adalah scanner

kamu mahu scan sy kah?

xray barangkali

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

x0x0 blogger. hahaha

patungcendana said...

blog aku, sama macam puisi aku...snapshots hidup aku yang ingin aku kongsi bersama...

nak ketuk ke tak nak?
tepuk dada tanya selera...tapi masuk at your own risk...hahaha

oh...mengumpat pasal aku kat blog hazerin ya...:-p

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

hahaha. pdan muka ko kueh.
aku mengadu kt teacher aku psal ko.
hehehe

eh. tima ksih kerana kembali.
kini, aku pulak yg demam. harap maklum.

aku berblog sebab bosan + terpengaruh + saja-saja-saja + nak kenal kau. hahaha yg last tu tipu.

penjenayah.merah.jambu. said...

*terharu*
hahaha..


*speechless pulak dah aku*

btw,selamat sihat,rajin2 berpuisi ok!