Followers

Sunday, October 3, 2010

2010 melaka maju

hari tu aku ada tgk rtm 1.. "dialog" dengan ketua menteri melaka...oleh sebab aku penah mastautin kejap kat melaka dan kadang-kadang pegi sana jadik aku rasa tertarik nak tngk..

dalam 5 tahun..melaka bagi aku memang sangat cepat naik...

melaka sentral
stesen bas henti2 dan stesen untuk bas ekspress..ni fully airkon punye tempat...walaupun lantai dia tak rata tapi jauh lebih baik dari stesen bas trg...kuantan...seremban(kerusi yang tercabut kat tempat menunggu tu agak2 bila la nak ganti...)..

2 bijik tesco.2 bijik JJ.Giant.3 bijik mydin.ekonsave..kadang aku pelik apsal banyak sgt shopping mall kat melaka...nak kata org singapore / kl dtgg shopping...baik shopping kat tempat sendiri...lagik pun sewa dalam mall ni bukan murah...

banyak fly over.fly over ni bukan apa-apa pun..tapi kalo banding dengan terengganu belum ada satu bijik lagi fly over..jalan di terengganu adalah jalan 10 tahun dulu...sedangkan kenderaan semakin banyak..kalo raya, dari kampung aku yang 18 km ke KT pun makan masa 3 jam..raya ke-4 kurang sikit...sejam setengah...huh! gile!

Uitm Kota.Uitm lendu.Kuim.Uitm jasin.Ikbn lubuk cina.MMU.Utem.kolejtinggimara.maktab durian daun
banyak tempat study...jadik pemangkin ekonomi setempat ni..

airport antarabangsa.apa yang menarik ali rustam kata melaka mempunyai ramai pelancong kesihatan...dari singapore dan indonesia...ia lebih murah dari jakarta..dan mereka-mereka ini kaya-kaya punya pesakit..sebab tu dia dapat lesen dari pm(mahadei kot) untuk men-antarabangsakan airport..

eye on malaysia(ni kena sita).taming sari.zoo.ikan lumba-lumba.arab city.water park.banyak tempat yang direka untuk perlancongan...melaka pandai guna duit..eye on malaysia bawah 10 juta dah dapat kolek 5 juta..terengganu buat taman tamadun islam 240juta..untung tak tahu la bape...

banyak shoplot dan taman perumahan di bina
sepanjang jalan ada je iklan jual bangunan...terengganu kurang shoplots baru...sangatlah kurang..tapi ada orang kata pembeli dan modal adalah dari singapura...melaka memang banyak pelabur singapura..kesian la org melaka kalo betul bangunan2 foreigner yang punye...maju tapi rakyat tak sempat catch up..pun bahaya juga...jadik masalah sosial...

jambatan ke indonesia...
yang ni pun dia beria nak buat..tunggu putrajaya kata ok je..kalah la tambak johor kalo betul jadi..

melaka memang betol-betol agerasif!

nota kaki : mat said kena keje kuat. trg besar. ada banyak sumber..jadik kena agerasif gok la..

3 comments:

Mr PenyuBiru said...

stadium yg runtuh pun masih belum dibaikpulih,macamana ganu nak kuat.

Sharif John said...

Kedah maju 2010

[ske] [tdo] [siang] said...

mat said bubuh panggung wayang sebuah

semakin excellant

tambah lagi mat said