Followers

Friday, March 13, 2009

jodoh sejak itu...


Sejak mereka belum lahir.

Ada jodoh sebegini...Kawan mak dan ayah mereka dah berjanji.
"kalo anak kakanda perempuan..anak adinda lelaki..kita kawinkan mereka...jangan lupa ye kakanda..."
"baiklah wahai adinda"
tapi zaman sekarang jodoh seperti ini sudah semakin pupus..
mungkin juge sudah pupus sama sekali...

Sejak mereka tadika.
aku ada seorang kawan..memang dia kawin dengan tadikamate dia...wah! what a wonderfull world...mereka memang rapat..selalu pi tadika sama-sama...kadang naik kereta bapak boy dan kadang naik keta bapak girl...Main kawin2..main pondok-pondok...main guli..main getah...main doktor-patient( yg ni best...boleh pegang2..wakakaka-Tapi Tuhan belum sempurnakan nafsu manusia pada waktu ni..jadi tak best jugak la sebenarnya..) :P :P :P

Gal tu masa kecik katanya tidaklah cantik..comot...macam lelaki dan kasar...masa berlalu..dan keadaan membuatkan mereka renggang...tidak lagi rapat di waktu sekolah rendah...dan tidak sama sekolah di waktu sek menengah...

tapi setelah lama tidak bersua..masing2 bz dengan kerjaya..sekali tersua...gal itu cukup ayu sekali...cukup sopan keperempuanan...dari mata jatuh ke hati..dia jatuh chenta...dan chenta berbalas dan kawin...Toing..toing! main kawin2 akhirnya kawin btol...

ps-masa kecik cun.lawa.kiyut.. masa besar tak semestinya lawa.kiyut.cun...

Sejak sekolah rendah
Ni aku lum jupe kes..korang jupe?

Sejak sekolah menengah...
yang ni banyak..walaupun ramai org kata ini cinta monyet...dalam batch aku (sains dungun 1991-1995)..ada 5 couple yg kawin sejak mereka kenal apa itu cinta...lepas sekolah...sambung diploma..sambung bachelor...keje dulu (kumpul duit nak kawin)...sepuluh tahun bercinta akhirnya mereka ke jinjang pelamin...dan sekarg sudah beranak pinak...semoga mereka, kawan2ku 'berbahagia sehingga cangkul dan tanah memisahkan'...

sejak di Universiti..
btollah kata org...nak carik pasangan carilah di universiti...memang ramai kawin time kenal di situ...samalah poli ke..kolej ke..maktab ke atau masa umur dalam lingkungan 20an...memang masa tu adalah masa yang bebas tanpa kongkongan...sudah melepasi 18 tahun...usia yg ranum untuk berkahwin...pergi situ-sini-sana tanpa awas ibubapa...hanya tunggu duit utk kawin dan buat itu...lagipun masa ni berchenta tidak perlu memikirkan apa2...(tiada tanggungan..tiada tekanan..) bercinta semata-mata...

ps-Amaran! Susah mahu jumpa jodoh selepas ini andai sendiri mahu memilih...kalo tersenyum suruh atok-nenek atau mak-ayah cari takpe...

sejak mula bekerja...
ramai yg orat terutama yg senior..nak orat junior...masa ni baru ramai sedar..oh beginilah dunia...bila dah kerja baru tahu realiti kehidupan..pelbagai kerenah manusia...bukan diorat oleh org yang hampir sebaya sahaja...tapi yg tua-reta..pun sama naik nak jadi ulat bulu...masa ni calon2 sudah semakin limited..jika anda tidak couple pada masa ini...chances mentitle diri sendiri sebagai andartu dan antertu semakin jelas...

tapi bagi aku kalo selepas kawin mereka masih kerja di tempat yang sama...rumah sebumbung..adoi...borink..borink...kurang2 kalo mengurat awek di tempat kerje teringat juge bini di rumah...suami perlu diikat hatinya..bukan diikat kakinya..

dan di sini juga cinta bukan semata-mata cinta...status..harta.kedudukan.pangkat selalu diambil kira...


INGATLAH!!!


“Anytime u meet someone who has 80% of the things you looking for,

u should realize that this is a great person for you


jangan korang lepaskan..ada sorang awek yang aku kenal..memang 'waktu ranum' ramai mahukan dia...pilot...engineer...cikgu...lecturer...tapi dia tak nak kawin dulu..mahu enjoy dulu..sekrg sudah berstatus andartu...pilot itu..lecturer itu..cikgu itu...semuanya sudah berkawin...jadi pilihan semakin mengecil...dan yang ada laki org dan duda...yag mulut manis dibibir sahaja...

Men need to be ready and desirous of a relationship at a particular moment to get into a relationship, whereas women CAN BE READY AT ANY TIME if they meet "the guy."


single women need to try to catch the guy when his "ready light" is on. We have all seen men end up with women who just don't seem as good for him as his last girlfriend, and this is because he wasn't ready then, but he is ready now.


selalu org cakap kan...takkan perigi mencari timba..wahai perigi carilah timba itu...jika timba itu timba emas...berbanding timba perigi lain...timba nikel..timah..besi bukan stainless..timba bocor...

Sejak tidak berkerja..

tak mo ulas..tidak bekerja ada hati mahu berjodoh...cittt!

nota kaki : Aku masih demam..huhuhu..nasihat-nasihat entri ini adalah untuk diri sendiri juga..samalah kita nasihat-menasihati..ingat-mengingati manusia sesama manusia..


36 comments:

John Iverson said...

Entry yg hebat bro... terpukul jgk la baca... nk mintak nasihat sket... sampai bila kita nk tggu sorang prempuan yg belum ready tuk terima kita ek? mcm mana nk tau klu dia dh ready nk trima kita?

||alis|| said...

adoii!! terkena 2 das!!

sekolah menengah-mate saya paling ramai berkahwin sesama mereka. budak sains ngan budak sains, budak art ngan budak art, atau budak sains ngan budak art.

walaupun budak2 sains dah ke sana sini tgk negara orang, mereka ttp nak pilih skol-mate jugak.

hmm..lepas nih nak bukak balik buku sekolah tawun 2000, mana tawu ada yg sangkut ke, oke gaks.. usaha kan tangga kejayaan~

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

adeyh~! pasal jodoh2 ni susah banyak. pompuan ni banyak pikir ni la tu la. laki ni plak bukan nak bagi 2nd chance kdg2. die lamar sekali, kene tolak dah la die move on. kadang2 bile pompuan reject tu tak bermaksud die tak nak tuk selama2nye.

payah2..

adibah said...

“Anytime u meet someone who has 80% of the things you looking for,u should realize that this is a great person for you” <-- setuju.

patungcendana said...

aku cari lelaki melayu terakhir...kau ada kenal?...hehe

eh kau sekolah sains dungun...dekat gak dengan rumah nenek aku tu...:-)

pasal tak baik2 lagi demam kau...kau makan ubat ke tak?

helena's said...

ni best..
“Anytime u meet someone who has 80% of the things you looking for,u should realize that this is a great person for you”

bro ubat jgn simpan..makan!hehe

valsa nine said...

wow. what a entry..

chances that i met my spouse in tadika.. none. all girls

chances that i met my spouse in primary school ... none. all girls' class.. in standard 1 to 3

and mixed(co-ed) class from 4 to 6; i'm ganas and the men's bully.. hahahah.. so, practically.. none for now..

chances that i met my spouse in secondary school.. none.. all girls' school (SMKA NAIM, KB) huhu

chances that i met my spouse in maktab... none.. all girls' maktab (MPerguruan Perempuan Melayu).. huhu

chances that i met my spouse in university.. none for now.. all girls' class and most-married-man in my institute (guru in-service)..

chances? it's not about not seeking.. but not found one.. yet.. hopefully, i graduated this july wif a man's love to hold on to.. kiki

ingat! Doa dan usaha jgn lupa! mungkin Allah menlindungi aku dari diri aku sdiri.. sbb tu xde involve chenta ngn mane2 laki.. kawan ramai larr.. kekeke

jodoh pertemuan di tangan tuhan.. kita yang kne byk2 doa, usaha dan tawakkal.

p/s: wah, demam2 pun blh buat entry best! hehe semoga cepat sembuh!

valsa nine said...
This comment has been removed by the author.
Izyan Nadirah said...

oowh skola sains dungun yek. kalu kes cam aku camane plak kueh? aku sekola sume gadis, ade laki tapi cikgu2 je. haha. then masok U plak kat indon, n aku tak mau sangkut la ngn budak indon. pastu keje plak kat spital, n mcm ko kate, kalu jodoh ngn org tempat keje same sure boring.
last2 baru sedar, sume serahkan kat tangan Allah saje. psl jodoh ni kalu pikir mmg takkan habis pikir punye. =P

kueh bakar said...

john
macam shikin cakap...
pompuan tolak sekali bukan tolak utk selamanya...

alis..
bukak jgn tak bukak..hehehe

ahshitt..
tulah ko jual mahal...
ekekeke
eihs...pompuan bayk pikir eh?

kakdib..
yup..manusia tidak perfect..
jgn cari 100%..never was..

patung..
aku tak suka makan obat..
bau hospital pun dah mau pening..

helena..
yup..memang qoutes tu best..
siap aku save lagik tu..ekekeke

valsa..
wow...seme pompuan...

dr..
sebab tu ramai kawan aku..
dr2 juga.. jupe 'jodoh' dia di internet..jupe tanpa muka tanpa suara pada mulanye...

kalo indon macam muka ariel peterpan taknak? mcm duta ke? macam rangga...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

owh.
aku ade dua cerita jodoh dan chenta d zaman sekolah rendah.

1. sepasang kawan abg. umur 25. berchenta sejak darjah 4, blaja UPSR sama, dapat sekolah menengah sama. mcm belangkas. yg bagusnya si lelaki tak ubah hati, apatah lagi si perempuan. minggu lepas mereka sudah tawin2. syiookk! mmg mereka berjodoh berdua. (sila kira sendiri berapa lama mereka berchenta)

2. sepasang kawan sendiri. berchenta ms darjah 6. pastu lost contact, tapi jumpa semula di sekolah menengah ms form 4. owhhh.. sgt bagus, kan. sekarang sangat bahagia. dan sedang berkira-kira ke arah naik pelamin.

aku = tak de chenta pon zaman sekolah.

~Cinta Cukulet~ said...

dimanakah jodohku?owhhh huhu

John Iverson said...

Yup... dh baca syikin pnya komen... hm... mungkin ada betulnya... sy xnak giveup ngan gurl tu... Apa yg saya boleh buat ialah berdoa n usaha tanpa jemu.. Thanks bro... ur entry ni bg semangat baru kt saya... Semoga Allah merahmati anda...
lupa plak... klu x suka makan ubat, bro rest je la smpai baik... thanks

c.a.w.a.n said...

bleh la aku kawen skrang...:D

hahaha

fabulous said...

omg! ini sgt sweeeeet wehh ;D and ohh nak tambah sikit sikit. jangan lah asyik nak carik mr right kan sebab x best lah if dapat semua ape yang kite nak. x thrill! hehe

xuen adyla said...

sy masih muda and rasanya terlalu awal mahu kahwin..

anyway semoga cepat sembuh..

kalau tidak suka makan ubat cubalah makan sup yang panas..

nak cepat sembuh minum sup herba boleh di dapati di kedai selalunya lah chinese shop..

ada herba ni kalau masak sup rasa cam chicken n xpahit tp manis

Monkey D Luffy said...

hohoh.. sabar aja lah

[ske] [tdo] [siang] said...

aku di institusi pengajian tinggi awam

doakanlah berkekalan

=]

sekolah rendah pernah dolu

tapi bukan jodoh

Izyan Nadirah said...

takmau takmau takmau.
tapi kalau Tuhan dah kata "izyan nadirah, jodoh kamu dengan mat indon"
then who am i to say no right?

LIZ said...

so mknanya aku di waktu ranum ni perlu mencari la yea?

ni yg semangat nih :D

siyes besh post ini, aku suke.

momentinlife said...

kenape ttiba pk psl jodoh ni? ini xde dlm list 'entry akn dtg' ko.. sila fokus ok! ahaks!~

*iye, klu demam biasenye cendrung tpk bab2 mcm ni.. =D

ko xsihat lg sbb tdo xmenentu..

penjenayah.merah.jambu. said...

arap ko cpt sembuh weyh..
cuaca gila tak menentu,smpi badan pun dah ase tuing2..

jodoh?
aku suka bayangkan.
tapi bila aku tengok dpn mata.
adalah lebih baik aku lupakan.
sbb ketentuan DIA tak terduga.



***aku takut perkahwinan,kau?

shafeyqa said...

“Anytime u meet someone who has 80% of the things you looking for,u should realize that this is a great person for you”

-tp... if we realize too late cam ne??

- or.. kiter realize.. but that person didnt realize that we r meant together n chase other until its too late

valsa nine said...

aah..

seme pompuan. tapi byk lagi cara blh jpe jodoh. smlm my cousins buat 2 wedding at a time, the 1st and 2nd daughter.. hehehe..

best sgt tgk, even dokter dua2, tp wedding mmg simple and very sweet.. comey je.. the 2nd jupa jodoh tu sweet je. it's abang kawan die mase duk asrama skola dlu. jupe raya haji lepas. da selamat akad daa.. comeyy kan??

and my neighbour, jpe kat stesen bas.. cek punye cek.. bos laki tu knl jiran aku.. ape lagi.. on laa.. da selamat kawen da..

cite pasal jodoh.. xmungkin habes..
kawen ni bukan sume senang and sweet je.. coz it comes wif great responsibility also.. huhu

SHARIFAH ASIAH said...
This comment has been removed by the author.
SHARIFAH ASIAH said...

entri cinta. Tulah baby kalau dia hodoh masa kecik, gerenti besar cantik gile. Jangan kecewa kalau dapat anak- anak kurang lawo masa kecik. perempuan yang pernah kena cinta monyet tak laku dah now. Sure 2nd hand, dah sentuh sini sana, ringan or berat.. lelaki suka kawin mak janda now sebab bekas disentuh halal, and then banyak experience.. Nabi pun kawin janda..

March 15, 2009 5:53 PM

Masy said...

:) masih belum jmpe lagi..

~~Noli said...

agak2nye kalo nk tau jodoh kiter ke x..emm kne kawen dlu laa..hehe

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

lamanya demam.

dh berapa hari tanpa entri baru.
aissshhhh

orangorang said...

kueh...
entry yg menarik...susah jadi perempuan senbenarnya. ingat senang ke nk pilih

bUL4N said...

wow!!hot gile blog nih...ramai pembace!!
anyway, aku suke ayat nih
"wahai perigi carilah timba kalo timba tuh timba emas"...ahahahhaha
that was a good one!!

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

aah pompuan mesti lah byk pikir.... macam2 kene pikir taw kuey~ eh asal tak pernah type name aku btol ek? name aku ashikyn la. lol...

pompua mesti lah kne jual mhal beb~!

Jard The Great said...

erkk... perigi carik timba???

ko bg la tips camner! haha..

kueh bakar said...

cikgu..

ha ah la cikgukan..baby tak lawa besar lawa kannn...carik MJ sorang kat saya...ekekekke

masy..
nanti jumpalah tu...
kadang timba tu depan mata kite je..
cuma kita tak 'nampak'

org-org..
pompuan senang ekceli..
tunggu untuk dipilih...
bukan memilih..ahaks

ashitt..
pompuan boleh jual mahal..
tapi kalo silap letak tag harga..
nanti jadik cheap sale plak...

kueh bakar said...

bulan..
aku selalu nasihat pompuan macam tu..ekekkeke...

jard...
mo bagi tips?
aku punye tip carik perigi pun tak jadik2 lagi ni..
huhuhuhuh

G-HaD's said...

kuehbakar....
mntk izin cilok u puny words,sgt enakle...
i x pndai krdt2,ape2 tu...kira halal la ye...ilmu yg bmanfaat....bpjgnn...insyaallah..kan dpt pahala tu...
hihii...
1os bro!