Followers

Monday, August 15, 2011

temah dan tipah

aku ada sorang kawan.. azrin nama dia..lelaki dan seorang owner workshop kereta..sama umor...kalo kami bertemu dan minum-minum di kedai mamak..maka antara topik bualan wajib adalah tentang wanita..tentang bini... tentang jodoh..dan aku gelakkan dia..dia gelakkan aku...dua teruna tua gelakkan sesama sendiri...

tapi pertemuan terakhir kami...dia kata dia sudah sampai seru...ada 2 calon...calon baik2 katanya...tipah dan temah...dia tak tahu nak pilih sape...owh mudah kata ku..pilih saje! kalo tiada calon, lain kira..kalo dah ada calon mudah saje...pilih aje..buat solat istikarah...pilih dan berserah..jgn serabutkan kepala...owh yea..jangn lupa tunjuk kat mak ayah dulu aku kata...walaupun mulut mereka akan buat ko makin pening...ingat, pilih dan jgn serabutkan kepala..lagipun aku yakin parent ko akan ikut aje ko pilih mana..temah atau tipah...kokan dah telajak! ha ha ha!

dia takut salah pilih...dia kata dia dah listdown...kelebihan dan kekurangan tiap2 calon...aku menggeleng kepala...aku tidak setuju..apa yg dia listkan bukan tepat dan mungkin tidak betul sama sekali...

"gu..dalam hidup ni...kita tidak boleh kata kita salah pilih bini suatu masa nanti...sebab tipah atau temah yg ko pilih pasti akan membawa masalah pada ko suatu hari nanti(ko juga membawa masalah pada dia tau..)...pasti ada bende yg paling-paling ko tak suka kat bini ko...ko tak tahu sekrg sebab ko belum kawin..."

" gu..chenta sebelum kawin lain...selepas berkahwin lain...totally lain...masalah tetap akan ada jika ko pilih temah ataupun tipah...ko kena selesaikan masalah tu..hidup adalah untuk menyelesaikan masalah bukan?"

"lepas ko kawin...akan ada banyak ujian...sama ada tipah atau temah...masalah2 tu adalah Ujian dariNya pada kite..bukan sebab ko salah pilih....sebab ia adalah ujianNya..."

"sebelum kawin kita hanya nampak 'permukaan'...lepas kawin barulah terbongkar segala 'dalaman'...tipah yg sebenarnya 'tipah'..or temah yang sebenarnya 'temah'..."

"gu...keje ko sekarang memilih ikut naluri kata hati...lain-lain adalah keje Tuhan..jangan takut..."

dia hanya mendengar...mendengar dan berpikir mungkin...aku doktor chenta? yup begitulah aku rase...ahakss.


notakaki : aku mahu chenta lepas kawin. byk bende yg boleh diexplore bersama dgn jujur...kurang hipokrasi.. tahu sesuatu terus benar dan jelas....bukan lain sebelum kawin...lain selepas kawin...

postasal:14/02/09 ini repost.malas update kita repost.haha

39 comments:

patungcendana said...

cinta selepas kawin...i respectfully disagree...sebab aku tak boleh kawin orang yang aku tak cinta...aku tak boleh tido satu katil dengan orang yang aku tak cinta...

tapi tak perlu bercinta lama2...buang masa je...

aku dulu, bercinta 9 tahun, tapi lepas kawin 5 tahun, husband aku meninggal...buang masa kan?

momentinlife said...

aaa klu aku lak,
xtau cinta mana yg aku nak..
belum leh pk lg..

tp ape point2 yg ko nasihat kt dia tu, mmg semua betul..

semua nk couple/bini/laki yg sesempurna mungkin.. tp diri kita layak ke nk dpt yg sempurna?

kueh bakar said...

patung...
i dont think 5 years of that were buang masa...i dont think so...

mana ko tahu ko tak bleh kawin degn org yg ko tak chenta? matikah? try dulu baru tau..hehehhe...

jagn malam pertama terus 'tido'..bulan pertama sorang tido bwh katil..sorang tido atas katil...kawin dulu...amik masa berchenta...aku jamin tak sampai sebulan ko yang peluk dia dulu..wakakaka..

moment..
samapi masanya nanti ko pikirlah...
sekang memang belum masanya...
:P

momentinlife said...

tido 'bwh katil'??
kejamnye la klu mcm tu..
cukupla klu tido kt bwh je.. =p

kueh bakar said...

momen ko tahu kah?
selain rase chenta yang cinta..
simpati dan kasihan juga sejenis cinta?

-->taktik somi tu..lelaki banyak taktik...

~~Noli said...

bagus2..cinta pas kawen best...

err..sory..i xkawen lagi pon..hehe

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

cinta lepas kwin? taaruf ke?

tEddY bLuEbeRRy gUrL said...

ececehhh..
menaikkan smgt org2 nk kawen neh..
huhu^^

ezzati said...

dasar lelaki la kwn ko tu..huhuhu

patungcendana said...

bukan yang 5 tahun tu buang masa, 9tahun yang buang masa...

yakin sangat aku yang akan peluk dia dulu kan...hehehe...

Monkey D Luffy said...

good advice... aku rasa excellent lebih sesuai

kueh bakar said...

noli..shikin..
aku harap macam tulah..
chenta selepas kawin...

tedigul..
eh ko pun membara nak kawin ker?
ahaks.

ezatti..
dia ok.kawanku tu ok..

patung..btol!
masa bechenta tak sadar buang masa..
bile dah kawin bru tau..

kapten..
nasihat pada kawan ku..
merangkap nasihat pada diri sendirik jugak...lalalalala

citahrudin said...

kalau aku jd kawan ko tu..sure aku dh tertido dgr ko ckp pjg lebar sgt...

tp aku mmg stuju je chenta lps kawen..ala..mcm mak ayah aku gak.

helena's said...

sy pon macam tak setuju berchenta lepas kawen,,bg sy atleast kenal dulu,,takperlu bercinta terlalu lama,,yg penting kite kenal,.

kalo tak suke camane nak kawen??

patungcendana said...

tau takpe...tapi aku still kena cinta dulu baru boleh kawin...kau boleh ke kawin orang yang kau tak cinta?...jawab, yang berhormat...hehehe

Jard The Great said...

hmm kenal dulu.. kawen pastuh baru berchenta.. kan elok..

=p =p

orangorang said...

xsemua cinta lepas kahwin tu boleh berjaya & xsemua cinta sebelum kahwin juga akan menjanjikan kebahagiaan.
for me, aku akan kahwin dengan orang yg aku cinta.awal2 kenal dah explain bahawa nak bercinta utk berkahwin.
lg 1, pilihlah org yg mencintai diri kita lebih byk drpd kita yg mencintai seseorang itu. ko paham kan...

Babyjane[The Juliet] said...

jalan2
anda akan di link
:)

arfahadnan said...

nasihat yg baik...

mana ader org yg sempurnakan..

lagipun kahwin juga melengkapi antara satu sama lain kan...

SpEkmATaKu said...

diriku sgt2 bersetuju dgn nota kaki mu ituuu..sgt2 setuju..even kalau berkwn 10thn pn belum bleh jd kayu ukur kita btol2 kenal dia...bak kate org tua2 dh ddk skali baru tau siapakh diriny n diri ku hehe...

momentinlife said...

kueh..
simpati & kasihan juga sejenis cinta?
aku xtau.. xlh nk go tru.. tp rsanya iye.. sbb cinta tu 'semua yg ku rsa dlm hati'.. *winK!

eiza in the house.. said...

mungkin betul tu..jgn jadi mcm sy..tp mungkin ini ujian buat sy..slh dlm memilih teman :(

i n - c h a n said...

saya fikir, cinta lepas kawin hikmahnya lebih banyak. berkat nya lebih tinggi.

kalau bercinta sebelum kahwin, serinya akan hilang lepas kahwin kalau tak jaga betul2 kan?

terpulang.:)

SHARIFAH ASIAH said...

cinta belum or lepas kawin, dua2 pun boleh. Ada pro and kontranya. Yang utama jangan salah seorang khianati chenta yang dibina, barulah selamat. Dua-dua khianat lagi naya..

NaD said...

salam...hai!kamu!saya nak tutup blog saya yang ni( http://mizmismatch.blogspot.com/ )tapi saya akan import blog saya ni ke blog saya yg satu lagi ( http://miznad.bloogspot.com/ )
jadi saya akan upload suma2 wallpaper baru ke blog saya yang satu lagi tu la... okie!thx!hope 2 c u there...
aaa...maaf lah...tak sempat nak komen kat sini pasal entri ni... sebab nak bagitau sume org... huhu....makasih

Izyan Nadirah said...

ye btul! aku setuju ngn ko 100%. cinta is when u can accept baik atau buruk si dia. itu la gunenye cinta. it makes u blind. hehe.

p/s: kalau ko nak cinta lepas kawen, ko kena suro mak ko carikanla. =P

BudAk hijAu said...

bercinta lps kawen...?nice!!

nurulsyazana said...

aku pon nak cinte pas kawen.
mcm unik sgt.
walaupon jrg sgt berlaku skrg ni..
bile pikir blk, aku rase aku lg byk terdorong wat bnde x baek klu cple semate.
so better aku tggu rase cinte bile da halal..
hmm, best lah!

kueh bakar said...

helena..
btolah kenal dulu...
(jgnlah kenal sampai 5-6 tahun)
ahaks.
bukan terus kawin...

patung..nanti laa speaker jawap...aku bz skit time ni...hahahah

jard..btol!kokan da kenal dia...kawin lah! berchenta lepaass tu! he he he

org2...
pilih org yg cintai kita lebih byk?
perempuan boleh laa..mostly lelaki tak bleh woo..

kueh bakar said...

arfah..
ayat2 baik juge..

citah..
btol ke tetido..
atau dgr sampai kuar air hingus?
hahaha

kueh bakar said...

spek..btol tu.
"ddk skali baru tau siapakh diriny n diri ku hehe"

moment..
yup.itu sejenis chenta..kalo ada masa aku reka2 nanti...hahaha

eiza..
salah pilih sebelum betul2 memilih memang bagus. untuk bekalan di masa depan...

incan..
yup..berkatnya lebih tinggi...
yup..terpulanglah.

cikgu asiah...
pengalaman mengajar..btollah tu cikgu...

nad.
oh ye.tq

dr izy
mak cari?

dak ijo..
ko tgk full house?
best wooo...

syazana...
unuik? ahaks

||alis|| said...

jadi, apa hujung pilihan dia?

timah ke temah?

ke tijah? :)

DIA bagi apa yg kita perlu, bukan apa yg kita mahu.

alien said...

nasihat yg berguna,
thanks

chentaMAYA said...

mmg. cinta pas kawen. laen gila. kan? macam dah kwen pulak. kah3~

Hanis Azla said...

cinta sebelum kahwin itu asyik.. cinta selepas kahwin itu indah..

solat istikharah adalah yg sebaiknya.. keran itulah petunjuk yg terbaik utk kita membuat pilihan dan membuat keputusan yg betul.. InsyaAllah..

アヌムちゃん said...

wah dh jadi dr.chenta pulak ye.heee..hee..

Chuu Muqhlis said...

mmg dokter cinta larh kau nih
tp cinta lepas kawin adalah lebih nikmat
*padahal aku belum kawin LOL

kueh bakar said...

alis
ha ah dia pilih tijah.

alien
sama-sama

chenta
takpe pedoman untuk org bujang.haha

hanis
antara asyik dan indah...

org jepon dan chu
dr yang tak boleh pakai.ngeee..

Tukang cuci cute said...

Baca entri nie teringat kes adik aku hahaha.. sama jek kes..

Sebenarnya nak buat pilihan nie lebih sesuai kalau kita minta pendapat org lain.. sebabnya bila org itu buat judgement dia akan buat dengan lebih telus dan tidak ada unsur2 perasaan kerana dia tak ada rasa sayang atau cinta pada org itu.. sebab itu mmg molek minta pendapat mak dan ayah dulu kalau kita dalam dilema camnie.. sebab nasihat org tua nie dia lihat semua segi..

Bercinta sebelum atau lepas kawin tuh dua2 ada kebaikan.. tak semestinya bercinta lepas kawin lebih jujur.. kalau dia memang jenis jujur sama atau memang xpernah bercinta sebelum nie ok lah.. tapi kalau kena dia tuh org rekomen kat kita.. pastu dah takde pilihan lain melainkan kita.. nanti kemudian hari jadi kes ungkit (aku dulu kawin pun sebab org rekomen.. ikut jek.. menyesal lah.. bla2..)

kalau nak kwin jujur camnie.. boleh cuba join mana2 jemaah.. kes2 jodoh yg jumpa thru jemaah nie lain sikit peraturannya.. if u understand what I mean ;)