Followers

Thursday, December 27, 2012

utem


sedang dalam jalan-jalan cari barang aku terpandang billboard. Billboard UTEM. 'UTEM - Always a pioneer, always ahead'. Terganggu kepala otak aku. Aku rasa motto dia tak best. Ia lebih pada kata-kata untuk 'riak' dan menonjol. Mana mungkin kau akan sentiasa ke depan. Mana mungkin kau sentiasa merintis. Setiap hari ada sahaja rintisan-rintisan baru, rekod-rekod baru. Hari ni Utem naik mottonya - esoknya sudah ada orang atasi. he he he.

motto universiti-universiti di malaysia...

UKM - Inspiring future, Nurturing Possibilities
UPM - Berilmu Berbakti - (Macam motto sekolah. ahaks)
UUM - Ilmu , Budi, Bakti (Macam sekolah juga)
UMT - Terokaan Seluas Lautan (fuyoh! kat rumah aku Univ ni) 
Unisza - Knowledge for the benefit of humanity
Unikl - Where knowledge is applied (rasanya lepas keluar univ baru applied..)
Unimas - Contemporary and forward looking
UMS - Strive to excell
UIA - Taman Ilmu dan Budi
UM - Ilmu Punca Kemajuan
Open University - Universiti Untuk Semua (Macam air asia pula..aku rasa sekolah untuk semua..U mungkin bukan untuk semua...)

USM- We lead (simple..i like)
UMP- Engineering. Technology. Creativity
UMK- Entrepreneurship Is Our Thrust (tak paham..haha)
UPSI- Pengetahuan Suluh Budiman ( ala sastera.aku pun suka ni)
UTHM- With wisdom, we explore (nice..)
UPNM- Duty. Honour. Intergrity. (wahh! )
Uitm - Usaha Takwa Mulia (macam sekolah jugak)
MMU- Inquine, inspire and innovative
Lim Kok Wing- Driving Innovation for Education
UTM- KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA -aku paling suka ini. terbaik dari ladang.

then kita tengok universiti power-power, kat obersea. Aku pelik la, kenapa banyak motto berasal dari perkataan latin? ilmu datang dari latin setelah dibawa masuk dari dunia islam / arab ke?

Harvard - Truth (Fuh. hebat. satu perkataan jer. Ilmu dan truth itu memang tak dapat dipisahkan)
oxford- The Lord is my light
Cambrigde- From this place, we gain enlightment and precious knowledge (tak best..)
Imperial College London - Knowledge is adornment and protection of the empire
Priceton university- Under the protection of God, She florish
Stanford University- The Wind of Freedom Blow
California Institute of Technology - The truth shall make you free
Massachusetts Institute of Technology- MIND and HAND (Dalam maknanya. terbaik!)

mm..universiti al-azhar. universiti cairo tak ada motto ke?
 
dan motto nissan, 'Shift the future' sangat menarik dijadikan motto universiti. dan kalau boleh universiti malaysia terengganu tukar motto, letak 'belajar sokmo'.ahaks.

merdeka - juga sesuai. simple but meaningful.

5 comments:

alien said...

harvard terbaek motto dia

Kniedaz said...

hehehe...
kena live up to the motto la...
kalau tak..xde makna

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Akak dari dulu suka moto UTM sebab itu memang mendalam maknanya.. UKM dulu moto ye ilmu, mutu dan budi.. tak tau ler pulak kalau dah tukar.. (akak masih ingat lagu UKM tau nanyi time nak bertanding sukan hoki antara uni dulu hahaha)

UPSI tuh suluh budiman tuh.. maintain dari zaman SITC lagi.. sebab itu sastera sikit kan.. ramai ilmuan merdeka datang dari zaman SITC ;)

kueh bakar said...

kapten..
ye terbaik

kniedaz
'bermoto bermakna'
ahaks

tcc
ye..saya pun suka sejak kali pertama baca kat emblem UTM

sapa la punya idea..sangat hebat.

ye, upsi memang sastera..

miez mimosa said...

Garden of knowledge n virtue..iium sentiasa di hati..thehehe