Followers

Thursday, January 12, 2012

mat som by LAT

tadi boring-boring aku mengulang baca novel-kartun oleh lat, Mat Som. Ia sebuah kisah jujur tentang kehidupan. Mat Som, penulis sambilan adalah orang dari kampung yang berhijrah ke kolumpo. dia seperti lainnya, mengejar cita-cita dan cinta.

what do i say..
living in a place like this...
i feel shy even to introduce my self.
beside, who would care?
this is a city.

but at the start of a story
you must say something about yourself.
my name is mat som
mat som bin mat top
part-time writer.
(trying to be full-time with monthly pay)

nicekan dia punya intro..

the best scene-scene/ayat2 best...

scene 1
masa dia mandi (di luar rumah). keceboom! keceboom!! mulanya bising bunyi air yang dia cebuk. tetiba diam bila dia dengar budak penjual kueh panggil yam, gadis, jiran sebelah. dia diam sebab dia skodeng yam dari celah dinding 'bilik air' dia. bila yam dah masuk rumah, bunyi air dicebuk kembali. haha!

dia hendak dijodoh oleh ayahnya dengan faridah. anak orang baik-baik, kenalan ayahnya dan kenalannya juga. faridah adalah budak perempuan gemuk yang selalu mengikut geng-geng dia bermain sewaktu kecil di kampung dulu. ayahnya begitu berharap. faridah juga berada di kuala lumpur.

scene 2
(ceramah kat tv...rtmlah kot zaman tu..)
''...a lovely wife is not only easy on a man's heart
but on his eye as well.
he'll think himself lucky!
but..
dont just look for beauty..
look behind a women's pretty face
for honesty and sincerity...

because,
everything that's lovely and sweet.
like a honey..
will be swarmed..

many will be attracted
that beauty can bring temptations from outside the house...

this will ruin a husband's peace of mind!
ruin the peace of home..
and lead to a break up...

this does not mean we cant choose pretty wives
WE CAN!!
SURE WE CAN!!
but first we must check the character and personality..''

ahaks!

scene 3
'my father and i never speak much to each other
that's how we are
but we are close..' -standard father and son.

scene 4
setelah jumpa faridah yang sangat2 disuruh ayahnya.
'...and all this time i never dreamt she could grow up into such a beautiful girl...'
(mia sara bila besar nanti tentu tidak sekiyut sekarang..hehe.)

scene 5 (surat mat som pada mat top, ayah dia..)

dear father,
marriage is destined by God. If it is fated, ikan di laut, asam di darat, dalam kuali bertemu jua. Man can only plan...

What i have seen from that meeting with faridah, is that she has given her heart to a young man in kuala lumpur, clearly of good family.they seem to be walking side by side on the same path.yes father... Faridah already has a friend who will be her partner in life.

perhaps this will make you sad, father but im sure you understand these things better than i do. As the saying goes, bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. this bee will have to try his luck elsewhere.

take care of your health and not do the heavy work. kim salam mak.

ps tentang mat som-

1.buku ini murah je. RM 13.90. aku beli kat MPH.terbitan berita publishing.terbitan pertama 1990. belilah!

2.kadang dalam jodoh kita mahu tengok yang jauh-jauh. sedangkan yang dekat-dekat itu ada. macam mat som dan yam.

3.aku peratikan zaman dulu, dalam kartun lat pun sama. tak ramai orang bertudung . aku tak jumpa sorang pun bertudung kecuali mak mat som(berselendang dan bukan di KL) dan makcik naik tangga ms 19..

4. kalau nak ada relationship, kena berani berkomunikasi.kalau 'biar jodoh datang dengan semulajadi' - bujang sampai tua la jawabnya...

5.teringat public phone. zaman sebelum hp. haha!

8 comments:

TuN TeJa said...

Teringat Mat Top penjenayah yg dikehendaki satu ketika dolu...

Mr PenyuBiru said...

bila sebut mat som terus terbayangkan imuda. mat top pulak zami ismail.

Pekerja Kontrak said...

ade lagi ke jual buku tu... nak cari la...

Tukang cuci cute said...

Dulu ayah akak ada beli buku karton lat tuh.. pernah baca.. xtau ada lagik ke idak.. tapi mmg baca kartun2 dia mmg best ;)

kueh bakar said...

teja
itu nordin mat top kan..
kalau nordin mat down tak bahaya.
ahaks

penyu
aku tak pernah tgk muvie dia
mungkin ada tapi sekilas dua je..

PK
kat mph ada.still.

sis
kampung boy memang best.Lat ni adik beradik dengan Mamat khalid.dan protege rejabhad gila-gila.

vidadarisakura said...

katun time kita kecik2 dulu kan. ;)

Hanis Azla said...

suka sangat baca buku2 lat.. kdg2 siap pinjam kat library sebab nak bagi anak2 baca..

Henny Ramadhan said...

maaf saya dari Indonesia
saya suka novel grafis MAT SOM ini

dimana saya bisa membelinya
karena di Indonesia tidak ada yang menjual

terima kasih sebelumnya