Followers

Sunday, June 6, 2010

movie lagenda budak setan



dulu aku teruja nak tgk lagenda budak setan kat layar lebar...


antara sebab aku mau tgk citer ni..

1. Awal 90an, Dulu masa hostel, member aku songo, selalu beli novel creative enterprise dan novel ahadiat akashah..the novel-komik-kaset-tshirtband kolektor..dia pun suka 'ayu' dalam buku...dan ada adik angkat nama ayu..jr kitorg...aku tak suka adik2 angkat ni...adik aku da ramaiii...he he he.mak dia bagi rm200 seminggu duit belanja...woha! penah baca jadik mau tgk hasil dia...

2. aku rasa ni first time citer buku jadik novel...aku rasa laa..kalo salah btolkan la..kalo hollywood tu lain la..hampir semua filem dari buku dan komik dulu...

3. LISA SURIHANI...aku suka tgk minah ni..ekekeke..dan suka sikit dgn farid, que dan fazura..fazura bukanlah sehebat liyana jasmay...cuma dia punya gigi, gusi dan rambut sgt cantik...dan montot wow!!!

4. ahadiat seorang muflis...dalam mahkamah krisis rumah tangga dengan isteri pertama...jadik supot laa sikit hasil kerja dia suatu masa dulu...mana tau dia dapat semangat baru mahu kembali menulis...lagipun masa zaman dia menulis dulu ramailah sasterawan, org lama, yg kata dia 'pelacur' bahasa...sedangkan yg kritik kaw2 buat buku pun tidak....

aku dtg tgk citer ni tanpa aku ingat byk apa yg aku bace dulu....da lama dah...yg aku ingat ayu akan eksiden, hilang ingatan dan memang tak kawin dgn kasyah...dan akan buat plastik surgeri..perfume dan nama boss dia katrina..itu saja yg aku ingat...yg lain terpadam..

maka komen aku...

lakonan lisa bagus...dia semakin bagus...serasi degan farid...lepas ayu tukar muka lakonan shikin kureng sikit...macam tak real...banyak blur...aku rasa kalo lisa jadik ayu lepas eksiden lagik bagus....sbb lama skit bleh tgk lakonan dia...kua kua kua....suzana pun keras juga lakonan dia..gedik kurang jadi...air mata dia ok..banyak air mata minah ni...

di awal cerita sepatutnya ada banyak lagik faktor kenapa hero suka heroin...bukan sebab seekor cicak shj...harus tonjolkan sifat lisa yg lain dari yg lain...

bayk shot kat muka...kalo lisa..fazura oklah...farid bekas jerawat tu...berlubang2 pipi....dan memang puas gile laa farid gomol-peluk lisa surihani..adoiii!!

..."saya janji bila awak lulus nanti.. awak boleh sarungkan cincin tu pada jari manis saya"...

bila kasyah pegi naik bot nak siap tesis...dan ada lagu runut filem....aku rasa itulah time yang paling sedih dalam citer ni...(kalo kita dah tau jalan citer)...dan semestinya kematian ayu adalah sedih...bukan sedih kerana citer ni sahaja...kalo kita ingat org2 yg telah pergi tinggalkan kite...automatik ia sgt sedih....lagu dia satu jer...ingatkan cam ada apa dengan cinta...byk runut power...

dan kalo lah air mata kasyah menitis (slow motion) ke atas muka ayu (masa ayu mati)...wahh tentulah lebih dramatik...seperti citer shah rukh menitis setitik air mata di samping kajol...lupa lak citer apa...

yup...citer ni nampak mcm melompat-lompat...ada plot ok...ada plot rasa macam tak masuk jerk....kalo mak ayu tak rambut pendek lagi bagus...aku tak suka pompuan rambut pendek...ekekek...que memang best lakonan dia...budak sekolah lakonan...memang teruk lisa kena belasah..kaw2 punye...

dalam citer ni "assalamualaikum", "alhamdulillah" entah ada entah tidak aku lupa...masa dapat baby pompuan, iqamat pun tak de....

dan kalo kabir bhatia atau karan johar-shahrukh-kajol citer ni akan lebih bommmbastikk...

lagenda budak setan = semua rasa dalam satu..seperti kata kapten de luffy...3 setengah bintang!

nota kaki : terima kasih liwon jr!

7 comments:

Blackhunney said...

same sgt pndapat kite. sy pn suke gile if lisa berlakon part lpas tukar muka. cz xpuas tgk die berlakon kjap sgt. kot ye nk memperknalkan pelakion br, xpyhla bg die pnye scene overshdw pelakon lain.hihi

n sgt betul ape yg u ckp, baby lahir, azan iqamt semua xde. yg ade, 'awak anak saya'. haha

Erina Asmawani said...

aku setuju ngan apa yg ko tulis..LBS ni ade semua rasa..best mmg best tapi ada part yg spoilkan jln ceritanya..contoh mase lisa berbalut muka cam mummy tu..cam lawak la pulak..huhu..lagi, warna darah sgtlah sos tomato nye warna..tak real..tapi papepun lisa sgt2 comel ;)))

ko nangis tak bro? hoho

kueh bakar said...

oh ya...memang yang berbungkus tu truk btol scene dia....takdak mutu langsung...lupa lak aku scene tu...

Hidemichi said...

2. aku rasa ni first time citer buku jadik novel...aku rasa laa..kalo salah btolkan la..kalo hollywood tu lain la..hampir semua filem dari buku dan komik dulu...


Pembetulan, novel Mira Edora dah difilemkan. Ingat tak....??
walaupun kata 'citer buku jadi novel' tp gua faham maksud lu.

esoksemalam said...

Terbbaiklah komen kamu.terperinci.hee..em tringin gk nk tgk tp Tula kne tgu org donload laa.minat Lisa yer

lotikus disarimankan said...

kawan aku ckp best.sampai nangis2 dia.aku tunggu cd la.tak sangup nak tanggung risiko melalak dalam panggung...huhuhi

fndrocka said...

byk sangat spoil sana sini...jadi memg tak sedap movie ni walaupun karya asal sedap.dgr cerita dorg nak jadikan drama kat astro pulak