Followers

Sunday, May 13, 2012

dunia ain



"..Tak sangka papa ain macan ni masa umor 17 tahun dulu...." -Ain Sarah Khadijah


tidak pakcik sangka, Ain datang blog pakcik baca songo, ubi dan dolloh .Speechless pakcik.Sebenarnya pakcik malu sebab blog pakcik 'jahat'. tidak sesuai untuk budak tadika yang baik seperti ain. Harap Ain tidak lagi membaca blog pakcik selepas ini. Tunggulah Ain dah besar, kembalilah baca blog pakcik. Insyaallah blog pakcik masih ada...


Meh sini pakcik ceritakan sedikit yang pakcik ingat secara bertulis tentang ayah ain. Hahaha. 


Ayah Ain memang antara kawan pakcik yang unik, sangat sukar dibaca tingkah-lakunya. Mempunyai imiginasi yang tinggi dan daya kelakar setara arwah din beramboi. Kadang kala, kami semua, lambat menangkap lawak ayah ain. beberapa saat selepas itu barulah kami tergelak besar. biasanya dia yang gelak sendiri dulu..ahaks.


pakcik tidak satu dorm dengan ayah ain, jika tidak tentu pakcik 'rakam' dengan lebih hebat momen-momen bersama ayah ain. Yes, ayah ain sangat meminati bolasepak. Dia ada jiwa bola yang sangat kuat. Dia juga peminat pakcik dulu. Pakcik memang terer. Pakcik kapten Sains Dungun dulu. Di antara kawan pakcik, ayah ain adalah peminat sebenar bolasepak malaysia. Dia masuk stadium dari zaman bolasepak 'malap'. Dia memang terbaik dan penyokong yang legend.


Masa dulu, ayah ain pernah pakai stokin berjari. Ia satu yang 'amazing' pada waktu dulu. tiada pernah orang pakai. Ia menjadi berita gempar batch kami. ha ha ha. 


Ayah Ain juga sangat ingin pergi ke Jepun menjejaki langkah pakcik Ain cuma rezekinya tiada. 


masa warden kejut dia tidor solat subuh. dia tak bangun-bangun. sekali warden kejut, dia tidor balik. Dua kali warden kejut dia tidor balik.Tiga kali warden kejut ' hoi dolah! mak ayah awok tak ajar ker?" Terus dia bangun. "cikgu, mak ayah jangan main cikgu..tak baik!" terus dia pakai kain pelikat dan capai kopiah.- dormates dia la citer.


Dia pernah lompat pagar dengan lobo. Pergi kuantan tengok konsert Ella!!


Dulu juga ayah Ain pernah buat radio sendiri. Dialah yang menjadi DJ. Dia memang suka mendengar radio dan suka menelifon radio-radio trg suatu masa dulu dan membuat ucapan. Dan dia mengumpul peminat-peminatnya yang tersendiri dengan gaya bahasa dia. Pakcik kagum dengan ayah ain. Di blok pakcik lah dia lancarkan radionya, sebab di blok pakcik frekuensinya jelas sampai Aspuri. Cuma sayang, ia tidak panjang sebab ayah ain nakal. Sangat-sangat nakal. Selain tuju lagu...


'..ye kepada aspuri sana...selamat malam saya ucapkan...jika anda suka dengan lagu ini sila tutup lampu dan buka balik..belajar rajin-rajin. dengarlah nirwana the man who sold the world...jangan jual diri ye kawan-kawan..' 


dia membuat banyak teka-teki 18 tahun ke atas..hingga satu malam terkantoi dengan warden. Warden tu besar Ain, macam Andre the Giant dalam WWF tu. 


"hoiiiIIiiII!!!! sape DJ tu meh turun sini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" bergegar blok A dan B. Sejak itu radio ayah ain tidak berkumandang lagi. He's very cool. Amazing..


Ayah ain juga pandai mengarang. Pakcik dulu selalu baca karangan-karangan merapu dan 'jahat' ayah ain. Ia sangat tinggi imaginasinya. Jadi pakcik tak terkejut dengan bakat Ain dalam menulis. Teruskanlah menulis. Belajar rajin-rajin. Ikut cakap parents. Suatu masa nanti catatan ain itu adalah 'sebuah album yang mempunyai rasa' . 


akhir kata, sayangi papa Ain. I love him too.

12 comments:

sharamli said...

'jahat' ke nakal bl0g pakcik..

Chuu Muqhlis said...

entry ni untuk ain

alien said...

heh!

kueh bakar said...

sharamli
er.entah. he he

cu
yeahsolubly

alien
hah!

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Nasib ain masih sekolah.. idak lagi banyak yg pakcik tulis ;)

edaleeja said...

heheheh suka la ayah ain..byk puji2 dari pakcik :)

buat pakcik, keep on writing my pren!

ikha said...

wah.. bestnya ada spesel post psl dolloh... just nk share jugak, dolloh tulih kat autograph aku (yg saiz F4) sebanyak 20 muka surat kalau tak silap... sangat seronok baca apa yg dia tulis tu...;) tp, dolloh mmg one of the best friend laa.. sgt bertuah dapat kenal dia.. owh, saper yg kenal ubi pon sangat2 bertuah..;)

Telekung Najwa said...

x kenal sgt dolloh tp td baru cll aku promote telekungnajwa kt kwn2..thanks dolloah..

menarik ubi pasal radio..saper ASPURI dengar buat lampu kelip2..ha2x..melayan aje ...

YusMan said...

Huh.. Bru baca blog mu Ubi.. Lama x jumpa... Dolloh still the same aku jumpa ari tu..

MR Penyubiru said...

haha.. kantoi ngan anak kawan.. tapi kan aku musykil aa.. betul ke blog ain tu ain yg tulis..ke ayah dia yg tulis....hehe

Ain Sarah Khadijah said...

BIog ain dulu papa yang tulis sekarang ain nak tulis sendiri sebab ain sudah pandai tulis dah

Ain Sarah Khadijah said...

Tumpang nama anak sat.....sebab aku taok blog seniri... anak aku mmg baca blog mu ubi start tajuk masuk aspuri malah bukan anak ja tapi isteri aku dan adik dia pon baca...tu yg anak aku kata tak sangka papa perangai gini umur 17 tahun...sekarang dia tengok aku warakdun bukan main lagi....komen tu mmg aku yg tulis bg pihak dia...blog dia pon aku yg tulis sesama ngn dia cuma tunggu dia dah betul2 pandai mengarang aku serah lah blog tu kat dia...tapi komen kata atas tu mmg dia sendiri tulis ....anyway tak sangka ingatang mu kuat ya ubi sampaikan benda2 hak kita dah lupa mu masih ingat...Membaca blog mung pon menyebabkang kita nok nnulis blog jugak...tapi tu lah blog anak aku pon dah terbiar setahun dah....