Followers

Monday, August 24, 2009

selamat berpuasa


bulan ramadhan datang lagi..selamat berpose dan bersahur...di bulan baik ni aku nak mintak maap lah pada semua blogger yang aku kenal dan yang aku tak kenal kalo aku ada wat silap dengan blogger seme...yolah takut apa yang ditulis menyakitkan hati...ampunkan aku...untuk fair-square dose penulisan korang pada aku dah aku maafkan...la la la...

dan lelaki kalo pi pasar ramadhan yang sesak jaga mata..he he he..puasa yg gemok buleh kurus kering di saat2 akhir...yg pompuan pi pasar jangan pakai seksi2...bau wangi2...amoi yg tak puasa pun kena pakai sopan ler kalo nak beli kuehs....kesian kami lelaki...

masa aku kecik dulu hyperaktif...walaupun puase boleh jerk main bola...balik rumah bukak peti terus teguk air...lupe! lupe yg aku tengah berpuasa...bagitau kat mak...mak kata tak apa...lupa tak apa...rezeki...Allah yang bagi...ada laa 2 - 3 kali dalam tahun yg berlainan aku lupa...tapi lepas teguk air ingatlah balik...kan best kalo lupa then tibai tembikai ker dalam peti ais..roti gardenia ker sapu jem...keh keh keh..

tapi ada jugak kes...bukak peti...bukak penutup botol...tetiba lak teringat aku puasa...ohhh..dugaan...tekak memang dahaga kering...tengok jerk laa air meleleh kesejukan kat botol air tu....tutup penutup...tutup peti ais....@^#^&!%#&#!!!

masa sahur susah btol nak bangun...tgk citer upin ipin teringat zaman kecik2 dulu...bestnya tido....kalo kat kg aku, trg...kitorang waktu imsak akan dgr bunyi meriam yang diletupkan...BOOM!!! sekali bunyi tandanya 10 menet lagik nak abis waktu imsak...BOOMM!! BOOMMM!!! dua kali tandanya waktu imsak dah abiss... sekarang tak tau ler ada lagik ker tak bunyi meriam tu...

bila dah biasa bangun sahor kadang terbangun sendirik...pegi dapur tgk mak tengah kemas meja...eh nape mak? makanlah....belom makan dah kemas...mak cakap..."kesian tgk ko terbangun...waktu sahor dah abiss...mak tak terkejut...meh tolong mak kemas..." huhuhu...tengok lauk..tanpa boleh makan dikala sangat mahu makan cukup sayu...aku terduduk di kerusi makan...tgk jek mak kemas...bapak takde...dalam bilik...mungkin bapak dah 'kenyang'...mungkin malam tu malam jumaat...itu yang mak tak terbangun tu...aku tak ter-recall...mungkinlah itu malam jumaat...ngeh ngeh ngeh...

masa duk hostel...sahurnya ikut loceng...kringgggg!!!!! sahur pukul 3 pagi...awal sangat...lepas minum supper...tanya pakcik dewan makan...lauk apa...kalo ayam woha! kalo ikan jaket atau ikan cencaru..tak woha laaa...kalo ketuk meja macam batu jerk ikan jaket tu...ikan jaket menu paling tak best masa aku budak hostel dulu....

oh kenangan..pikir-pikir dan selamat beramal...

23 comments:

perempuan 3g tp chomell said...

saya pun mintak hampun dan mahap eh..
betulkan? ikan jaket tu, menu paling hazab di zaman hostel. hostel sy, sahur kul 4.30..kira okla jugakk.

hana

momentinlife said...

ok aku maafkan salah silap ko...
sila jgn buat lagi ok...

=p

kak wos said...

yer, selamat berpuasa..
*tetiba akak tingat awek jual roti boom kat psr ramadhan bkt beruntung, baju yg beliau pakai.. adoii.. nmpk segala lurah dendemm.... apakah?*

lotikus disarimankan said...

selamat berpuasa jugak

Jard The Great said...

ahaha.. aku komen sama dgn wafa....

sreSHAziela said...

ye sahur pukul 3 awal sgt.. silap2 kul 7 pagi dah lapa blk. ikan jaket dgn air asam.. peh sumpah elang selera..

bg lah ayam grg dgn nasik tomato..

tambah 2 kali boleh?

HEMY said...

kenangan pn kena pk??ahahaha...

rajin yg pasang meriam tu ek...

Zaidon said...

Selamat berpuasa Bro dan selamat beramal..

sharamli said...

selamat ari raya..nak duit raya...

kueh bakar said...

pompuan 3g
ha ah...ikan tu paling tak sedap..nape sekolah beli aku pun tak paham....yup 430 okey...

momen dan jatt..
akan buat lagi! wakaka.

kakwos...
akak ni..apakahhhh...?*

lotikus dan zaidon...
selamat berpuasa

sreshazila..
susah tol nama ko ni...
kat hostel aku dulu paling sedap menu nasik ayam...kalah laa nasik ayam singapore melawati...

hemy..
iskkhh...tak puas dia bakar sumbu meriam tu...kalo bleh dia nak bakar 10 kali...baru besttt...hahha...

shamramli...
datang ler umah..
nanti aku bagik 50 sen...
hehe.

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kuehbakar,
hahaha.
siot je ko cite pasal malam jumaat tu.
kuat tol ingatan ko ye.
pasal benda tu senang je save dalam otak. tak perlu external.

aku rasa aku takda dosa dengan kau.
ko cakap ada?
memang TAKDA la bai.
:D

CAHAYA MATA said...

emm..syahdunya tang tgk lauk tapi tak leh nk makan tu..hehehe.. ;-p

selamat berpuasa dan bertarawikh yer.. :)

ymn said...

01 - slmt berposa .. bila nakk iftar sesama??

02 - design blog mcm sya punca tiru ker??

03 - hahahahaha

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

aku pon mintak mahap jugak.


ikan jaket best la weiii..


bulan pose, jgn busy2 sgt keh

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

eh lupa.. bulan pose kali ni, pegi bazar ramadhan nmpak kueh wrna ijau yg tebakar tu, otomatik igt URL blog ko. cehhhh..

Masy said...

jgn lupe kejut aku sahur nanti. hahaha

oh slmt bpose. rasa mcm nk wish, ahhh lantaklah ckp jelah lg. hohe. klu ade dosa ko pd aku, aku ampunkan je.

;))

||alis|| said...

selamat berpuasa.
selamat berterawih.
selamat kali ganda ibadah.

to: abg bakar berlauk (baru smlm berbuka ngan bakar berlauk, thehehee..)

||alis|| said...

oh ya:

ikan jaket lauk fofular waktu ku itm dulu :)

ampun maaf juga ya.

joegrimjow said...

slamat berpose yaaa

John Iverson said...

Kenangan lama sangat indah kan bro? bila dh dewasa ni... suma rasa lain... suma rasa... mcm 'sesak'...


selamat berpuasa dan maafkan salah silap saya

risanur said...

selamat berpose kueh bakar...moga mendapat barakah di bulan Ramadhan ini...

patungcendana said...

selamat berpuasa kueh...maaf zahir batin... :-)

ezzati said...

pose kecik2 lg beshhhh...

mtk maap jgk w'pn x kenal...