Followers

Monday, November 24, 2008

Buah Mempelam

aku budak hostel...lima tahun duduk hostel masa sekolah...masa cuti sekolah...masa aku form 2...arwah mak aku suruh aku petik buah mempelam...tepi rumah aku ada 6 pokok mempelam...arwah tokki ku yang tanam...(tokki = atuk lelaki, tokwan =atuk perempuan hehehe)

4 pokok mempelam epal. 2 pokok mempelam anggur. mak aku bagi nama macam gitu...aku pun petik laa buah dengan adik2 aku...banyak jugak dapat...4 bakul plastik besar...fuyo..mak suh masuk dalam keta...mak cakap nak gi jual kat pasar...aku ikut jer...mak bawak keta...jiran2, mak dah suh aku bagi2kan...

sampai pasar mak aku suh aku pi tanya pakcik kat gerai buah...aku malu...aku taknak...mak aku tetap paksa aku...dia bagi aku 2 bijik...satu mempelam epal.satu mempelam anggur...dia suruh aku tunjukkan sampel kat pakcik gerai buah...berat kaki aku....malunya nak tanya...

bila da separuh jalan...aku tgk balik mak aku dalam kereta...dia jengkilkan mata...aduh...malunya nak tanya....akhir aku tanya jugak pakcik tu...dia nak amik...tapi murah sikit dari mak aku letak...pauh ni tak manis pakcik tu cakap...(memang laa...pauh tu rasa lemak-lemak rangup)...aku pun ke kereta cakap dengan mak aku...mak aku kata okey....maka pakcik tu borong semua...senyum mak aku...(mak ku cikgu tapi dia pun malu nak tanya...hahaha)

aku rasa itulah urusniaga aku yang pertama...org tengah jual mempelam...hehehe..kadang kala...mungkin juga selalunya....kita malu pada sesuatu yang kita tak patut malu...dan kita tak malu pada sesuatu yang kita sepatutnya malu...


3 comments:

Adelita said...

Yup. Malu itu kenalah bertempat. Sekarang ramai sungguh orang yang malu untuk melakukan presentation di hadapan kelas tapi tak malu melakukan perkara-perkara tidak senonoh (kissing in public, pegang sini-sana) di khayalak ramai.

Pelik betul lah. Haha!

RoSe N' ChOc said...

jgn pernah utk merasa malu untuk sesuatu yg baik itu atau utk mncpai kejayaan dibuang..

org2 yg berjaya skrg ni rata-rata pernah melalui zaman rasa malu yg sgt menebal..

gudluck in ur bisnes..

sayaanakali said...

pauh tu apa?