Followers

Thursday, April 3, 2014

Mr. Statesman 2014


Bila aku tengok Hishammudin Hussein, teringat aku cerita Argo(2012) - "The movie was fake. The mission was real.". Ia tentang cerita propaganda 'polis dunia', bagaimana Amerika mengeluarkan rakyatnya dari pejabat kedutaan mereka di Iran. Yang menariknya - orang yang paling lemah, orang yang paling takut dengan misi menyelamatkan diri, paling tidak yakin akan berjaya balik ke Amerika, dan rasa akan mati di Iran - Adalah seorang wira. Dia menyelamatkan 'groupnya', termasuk isterinya pada waktu paling kritikal dan waktu paling bahaya. Aku lupa nama watak dia.

Tabik Spring aku pada Hishammudin. Dia berani. Dia cool. Sungguh tidak sangka. Mendepani ratusan wartawan, ratusan kamera, puluhan mic, menjadi tumpuan di seluruh dunia, dia seorang hero. Ia sesuatu yang bukan senang untuk menjawap soalan yang sebenarnya tiada jawapan. PM sendiri takut untuk mendepani  dunia, apatah lagi menjawap soalan demi soalan tanpa penghujung.

Dia baru sahaja selesai dirawat dan ditahan di hospital kerana kesihatan jantung. Hanya memangku jawatan Menteri pengangkutan dan dengan label penakut@pondan sebelum ini. Dia, aku tabik. Tidak hairan dia diminati ramai orang di seluruh pelusuk dunia sekarang. Terima Kasih Hishammudin!

"the true statesman is the one who is willing to take risk" -Charles de Gaulle-

No comments: