Followers

Wednesday, August 28, 2013

Second Season


Bisnes aku telah cukup setahun - dua semester. Tahun pertama adalah tahun yang sedikit sukar kerana perlu mulakan banyak perkara daripada kosong dan 'air liur'. Masih banyak benda yang tidak sempurna. Tahun ini menampakkan sedikit sinar dan harapan. Aku berharap agar dapat mendapat keuntungan yang tinggi pada tahun kedua. Aku berharap dapat seribu sehari dengan dua kedai.Next week, second season kick off.

Kedai satu berada di dalam asrama. Masa operasinya panjang. 8 pagi hingga 2 pagi. buka setiap hari. Kedai kedua berada di kampus akademik. 8 pagi sampai 6 petang. Sabtu ahad cuti. Kedai satu dan kedai kedua bukan dekat. Kena masuk plus highway dan memandu lebih kurang 2 jam baru sampai.

Masalah utama - ialah pekerja. Sukar mendapat staf. Siapalah yang mahu bekerja kedai fotostat dengan gaji RM 800-1000 sebulan. Ajar staff buat fotostat bukan sesimple ajar buat air di kedai makan. Dan bila dah boleh buat kerja dia belum tentu tahan lama. Kalau berhenti, kena cari staff lain dan ajar balik. Hadoi.. Bila berada di kedai satu, sales ok, sales kedai dua kurang. Bila berada di kedai dua,sales ok. Sales kedai satu pula kurang. Aku berharap dengan susunan orang yang betul, sales kedua-duanya akan tinggi pada tahun kedua.

Aku dan achik, seorang kawan, start bisness sama tahun, 1998. Aku  di setengah jalan tersembam jatuh ke bumi dan dihempap pula tangga. Dia terbang tinggi dan meninggi di angkasa. Dan aku suka untuk berjumpa dan bersembang dengan dia. Its somethings nice to talks with him. How he make it. Bezanya, dia suka dengan apa yang dia buat. Aku tidak suka dengan apa yang aku buat. Tapi aku taknak jadikan alasan tak suka, aku tak boleh berjaya. Cuma aku kena lebih belajar bersyukur dengan apa yang Tuhan dah bagi. Sebab bila kita bersyukur, Tuhan akan bagi lagi dan lagi.

Jangka masa pendek, aku tidak lah mahu kaya, cukup sekadar mampu membayar segala hutang yang tertunggak. Dan mempunyai tidor yang lena. Aja aja fighting!


"Kebahagian itu seperti rama-rama, semakin kita kejar semakin ia terbang jauh dari kita.Tetapi, sekiranya kita mengalihkan perhatian kepada perkara lain, rama-rama itu akan datang dan singgah di bahu kita" -muka surat xiv, Chiken Soup for the Soul, PTS- 

5 comments:

Kniedaz said...

Bila kita suka apa yang kita buat, benda tu akan jadi lebih mudah.
Go go..you can do it!

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

InsyAllah. Akak doakan rezekimu murah dik.

TuN TeJa said...

Aku doakan semoga mung berjaya dgn hasrat dan impian yg di impikan...fighting!!!!layan korea goks kew? hihihiii..

alien said...

Terus maju bro..
Ayuh!

kueh bakar said...

kniedaz
ye btol. suka itu buat lebih mudah. no doubt.

tcc
tq. inshaallah.

teja
dulu kala layan gops. tapi k-pop taik. ahaks.

alien
yeh yeeehhhh!!!