Followers

Wednesday, August 28, 2013

Second Season


Bisnes aku telah cukup setahun - dua semester. Tahun pertama adalah tahun yang sedikit sukar kerana perlu mulakan banyak perkara daripada kosong dan 'air liur'. Masih banyak benda yang tidak sempurna. Tahun ini menampakkan sedikit sinar dan harapan. Aku berharap agar dapat mendapat keuntungan yang tinggi pada tahun kedua. Aku berharap dapat seribu sehari dengan dua kedai.Next week, second season kick off.

Kedai satu berada di dalam asrama. Masa operasinya panjang. 8 pagi hingga 2 pagi. buka setiap hari. Kedai kedua berada di kampus akademik. 8 pagi sampai 6 petang. Sabtu ahad cuti. Kedai satu dan kedai kedua bukan dekat. Kena masuk plus highway dan memandu lebih kurang 2 jam baru sampai.

Masalah utama - ialah pekerja. Sukar mendapat staf. Siapalah yang mahu bekerja kedai fotostat dengan gaji RM 800-1000 sebulan. Ajar staff buat fotostat bukan sesimple ajar buat air di kedai makan. Dan bila dah boleh buat kerja dia belum tentu tahan lama. Kalau berhenti, kena cari staff lain dan ajar balik. Hadoi.. Bila berada di kedai satu, sales ok, sales kedai dua kurang. Bila berada di kedai dua,sales ok. Sales kedai satu pula kurang. Aku berharap dengan susunan orang yang betul, sales kedua-duanya akan tinggi pada tahun kedua.

Aku dan achik, seorang kawan, start bisness sama tahun, 1998. Aku  di setengah jalan tersembam jatuh ke bumi dan dihempap pula tangga. Dia terbang tinggi dan meninggi di angkasa. Dan aku suka untuk berjumpa dan bersembang dengan dia. Its somethings nice to talks with him. How he make it. Bezanya, dia suka dengan apa yang dia buat. Aku tidak suka dengan apa yang aku buat. Tapi aku taknak jadikan alasan tak suka, aku tak boleh berjaya. Cuma aku kena lebih belajar bersyukur dengan apa yang Tuhan dah bagi. Sebab bila kita bersyukur, Tuhan akan bagi lagi dan lagi.

Jangka masa pendek, aku tidak lah mahu kaya, cukup sekadar mampu membayar segala hutang yang tertunggak. Dan mempunyai tidor yang lena. Aja aja fighting!


"Kebahagian itu seperti rama-rama, semakin kita kejar semakin ia terbang jauh dari kita.Tetapi, sekiranya kita mengalihkan perhatian kepada perkara lain, rama-rama itu akan datang dan singgah di bahu kita" -muka surat xiv, Chiken Soup for the Soul, PTS- 

Tuesday, August 27, 2013

Man United VS Chelsea 2013


Its a big big game pada pukul 3 pagi. Shitt. Chanel satu lagi Real Madrid vs Granada kot.

Harap cerah hingga ke petang rupanya hujan lebat di tengahari. Game boring gile. Kedua-dua team main takut kalah. Main selamat. Main untuk seri. 

Mourinho sekali pun ada banyak striker - Torres, Ba, Lukaku, Moses- Meletakkan Schurrle attacking mid sebagai striker - Tak faham aku. Adakah dia nak memberi msg pada Rooney - Chelsea masih tiada striker? Dan Schurrle nampak loss. Larian tak kena. Bukaan tak ada. Sesat sesesatnya. Hanyut sehanyutnya.

Chelsea terlalu banyak hilang simple passing terutama bila baru nak start counter-attack. Ramires terutamanya. Dia dah rampas bola dengan baik tapi passing malam ni sangat teruk.

Lampard memang 'diam' terus malam ni. Sepatutnya Mata main. Lampard bukan lagi Lampard yang dulu. He's getting older and older. Slower and slower. Momentum serangan terbantut bila bola di kaki Lampard. Bila dia lambat passing ke depan, pihak lawan telah tutup ruang yang terbuka tadi dan akhirnya dia passing belakang.Boring Shitte!

Chelsea memang bertahan dengan baik. Van Persie sangat-sangat bahaya. Mujur dia susah dan jarang dapat bola. 

Rooney - attitude macam perempuan yang didatangi rombongan meminang - baik semacam. Tak ada satu patah pun mencarut seperti hari-hari biasa. Kena tekel pun tak mencarut. Ref tak tiup sekalipun sepatutnya dua kali penalti pun tak mencarut. Tergamam juga la ref dengan hipokrit Rooney. Tapi dia memang bagus malam tadi cuma tidak sepenuh hati. Tak hairan Chelsea nak beli, Man United tak mahu jual.

David Moyes - Sekarang dah smart. Rambut dah straighten. Dah pakai kot. Tidak lagi T-shirt dan seluar trek di sebagaimana lebih sepuluh tahun di Goodison Park, Everton.   

Terengganu - huh. Menangis air mata darah.

Thursday, August 22, 2013

pray for Egypt

Stadium Darul Makmur, Pahang vs Kelantan.

'Cause we all live under the same Sun
We all walk under the same Moon
We all live under the same sky
We all look up at the same stars
Then why, tell me why can't we live as one

-Kala Jengking-

Apatah lagi kita sesama muslim..

Monday, August 19, 2013

Wan Zack Will Be Back Soon


Aku tak rasa Wan Zack akan terus berada di Jepun setelah 10 game musim ni berakhir nanti. Ia sebuah kelab divisyen 3 di Jepun dan suasananya macam liga kampung. Stadium macam stadium mini UPM. Aku rasa Wan Zack rasa sama macam Nazmi dan Fakri rasa. Ia indah khabar dari rupa. Di bawah adalah gambar-gambar kemenangan Ryukyu F.c 7-0 menentang Siesta Yomitan dengan Wan Zack assist 3 untuk gol dan  berada di tangga ke lapan liga dengan 34 point dalam 24 games.

Wan Zack tentu tidak mahu menjadi macam Akmal Rizal - Permata dan harapan negara tapi tiada gelaran liga domestik tanah air ketika top form - Liga Super, Piala F.A dan Piala Malaysia khususnya, yang berusia hampir seratus tahun dengan full-packed 100,000 penonton pada final - Suatu yang semua pemain bolasepak di dunia idam dan mimpikan.






"bola itu bulat, sama macam cinta - kau tidak tahu di mana ia akan bergolek" - Kueh-

Wednesday, August 14, 2013

suka

If you can understand the me, then i can understand the you. Lay beside me. Under wicked sky. The black of day. Dark of night. We share this paralyze. - the unforgiven 2, Metalica.

"Sesetengah orang mengejar kebahagiaan, yang lain pula menciptanya" - Margaret Bowen

Antara Buaya dan Naga


"Ini bukan antara naga dan buaya. Ini antara dompet kulit naga dan dompet kulit buaya" - Nora-

"So many women fall in love with the wrong guy simply because the wrong guy usually says the right things" -anon-

"kueh, mu the right man? ptuiii!" -nora-

Dem. Banyak sangat tengok drama. ahaks.

Hamdilah


kadang, cara terbaik untuk menyayangi seseorang adalah mengetahui dengan kuat - kita pasti terpisah. Cuma tidak tahu bila dan di mana. Mungkin juga bagaimana.

Hamdilah - Aku doakan mu selamat menjalani pembedahan esok hari. Pembedahan pada jantung dan seterusnya usus tahap dua. Aku masih terkedu. 

Semoga kita kembali sesegera mungkin, sembang sambil menghirup bubur berlauk kampung baru seperti semalam.

Sunday, August 11, 2013

Messi memang melayu